U povodu stogodišnjice rođenja Ivana Kožarića otvorena „Retrospektiva – jedna od mogućih 100“

1. srpnja 2021. – U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu otvorena je velika retrospektivna izložba posvećena akademiku Ivanu Kožariću, velikanu hrvatske umjetnosti koji bi, da je još uvijek s nama, 10. lipnja bio proslavio svoj stoti rođendan.

Izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek otvorila je Kožarićevu retrospektivnu izložbu, istaknuvši kako možemo iskazati ogromnu zahvalnost što pripadamo generaciji koju je svojim umjetničkim djelovanjem trajno obilježio Ivan Kožarić. Ministrica je podsjetila kako je neopterećen umjetničkim pravcima ustrajno izbjegavao jasna stilska određenja, suvremene trendove i formalna ograničenja. Prepoznatljivost i svaku naznaku sustava Kožarić je doživljavao kao sputavanje slobode i kreativnosti, prijetnju gubitka sadržaja, u potpunoj suprotnosti sa samim smislom umjetničkog čina, prisjetila se ministrica, zaključivši kako su upravo to odlike umjetničkog stvaranja koje nam je trajno ostavio u nasljedstvo.
 
Okupljenima su se obratile i ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti dr. sc. Snježana Pintarić, kustosica izložbe Radmila Iva Janković te zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba dr. sc. Danijela Dolenec.
 
Retrospektivna izložba s više od 300 djela predstavlja Kožarićevo stvaralaštvo od njegovih studentskih dana i pojave na umjetničkoj sceni ranih 1950-ih, preko djelovanja u neoavangardnoj grupi Gorgona sve do njegovih kiparskih ciklusa, hrpa i privremenih skulptura. Osim radova iz fundusa Atelijera Kožarić u vlasništvu Grada Zagreba i zbirki MSU-a, djela na izložbi posuđena su iz Gliptoteke HAZU, Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, Laube – kuće za ljude i umjetnost,  Galerije umjetnina u Splitu, zbirke obitelji Kožarić, Kolekcije Marinko Sudac i Zbirke Biškupić.

 

Pisane vijesti