Vrijedne papinske isprave Državnog arhiva u Dubrovniku iz 12. i 13. stoljeća vraćene u Hrvatsku

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je danas u preuzimanju vrijednih povijesnih dokumenata, papinskih isprava iz 12. i 13. stoljeća, koje su otuđene iz Državnog arhiva u Dubrovniku.

Povrat dokumenata iz Salzburga organiziralo je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Austriji, a u nazočnosti Glavnog ravnatelja policije MUP-a Nikole Miline, ministrici je isprave predao veleposlanik Daniel Glunčić. 

„Zahvaljujem Ravnateljstvu policije i Veleposlanstvu na još jednoj akciji koja je rezultirala uspješnim povratom kulturne baštine u Hrvatsku, koja je potpisnica svih međunarodnih konvencija koje se bave suzbijanjem ilegalnog prometa kulturnim dobrima“, istaknula je ministrica i dodala kako Ministarstvo kulture i medija ima odličnu suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova i policijom, jer ovo nije prvi povrat.

Ministrica je posebno zahvalila na posvećenosti onim policijskim službenicima koji pretražuju baze i pronalaze ovakve dokumente, ali i onim policijskim i carinskim službenicima koji na granici redovito presreću krijumčare kulturnim dobrima i osiguravaju sprječavanje iznošenja kulturnih dobara iz Hrvatske, sprječavaju da Hrvatska bude zemlja transfera kroz koju bi prolazila nelegalno iznesena kulturna dobra s Bliskog istoka, koja onda završavaju na crnom tržištu.

Veliku ulogu u pronalasku vrijednih isprava, odigrale su upravo nadležne službe Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.  Naime, nakon što je Ravnateljstvo policije MUP-a zaprimilo prijavu Državnog arhiva u Dubrovniku, da su im nepoznatog dana i vremena na neutvrđeni način nestale dvije papinske isprave na pergameni iz 12. i 13. stoljeća, stručnjaci MUP-a su putem međunarodne policijske suradnje pronašli dokumente u Arhivu nadbiskupije u Salzburgu.

Prvu je ispravu 25. studenog 1189. godine izdao papa Klement III. kako bi Dubrovčanima preporučio nadbiskupa Bernarda. U drugoj ispravi datiranoj 22. travnja 1252. godine, pape Inocenta IV. raspravlja se o sporu oko nadležnosti između dubrovačkog i barskog nadbiskupa. S obzirom na to da je dodatnim znakovima i upisima utvrđeno kako isprave pripadaju dubrovačkom arhivu, Arhiv nadbiskupije u Salzburgu izrazio je spremnost za povrat navedenih dokumenata, a Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beču organiziralo njihov povrat u Hrvatsku.

„Zadovoljan sam jer sam danas ovdje, kao prvi čovjek hrvatske policije, koja uz sve svoje poslove aktivno radi i punu pažnju daje i kriminalitetu povezanim s umjetninama i kulturnim dobrima. Tu imamo dobre rezultate te ćemo tako nastaviti dalje. Policijski službenici su profesionalno razmjenjivali informacije i odmah smo, putem međunarodne policijske suradnje, kontaktirali kolege iz austrijske policije. Došlo je do identifikacije lokacije nestalih papinskih isprava, a kada je to s naše strane potvrđeno obavijestili smo Ministarstvo kulture i medija“, zaključio je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji Daniel Glunčić istaknuo je kako su u procesu povrata naišli na razumijevanje Arhiva nadbiskupije u Salzburgu, jer ti dokumenti ne mogu biti dio austrijske, odnosno povijesti Salzburga, dok za nas u Hrvatskoj oni su od velike vrijednosti.

„Vjerujemo kako će doba digitalizacije u kojem se nalazimo dodatno pridonijeti povratu svih dokumenata koji su nestali, ne samo iz Državnih arhiva, već i drugih ustanova u kulturi“, istaknula je uz zahvalu svima koji su sudjelovali u pothvatu povratka dokumenata ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak.

Otvarajući prvi put papinske isprave koje će se nakon pregleda i potrebne zaštitne obrade dalje čuvati u svojoj matičnoj kući, voditelj zbirke dokumenata Dubrovačke Republike Zoran Perović izrazio je posebno zadovoljstvo „što su nam se ove zalutale ovčice, a dokumenti su i rađeni na ovčjoj koži, vratile kući“.
 

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi