Dodijeljene Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2020. godinu

Foto: Marko Ercegović


17. lipnja 2021. - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uručila je na Hrvatskoj radio televiziji najviša hrvatska državna priznanja, nagrade „Vladimir Nazor“ istaknutim umjetnicima u području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma.

Dobitnici Nagrade za životno djelo su: Dubravka Oraić Tolić za književnost, Sretna Meštrović za glazbu, Branko Ivanda za filmsku umjetnost, Branka Cvitković za kazališnu umjetnost, Juraj Dobrović za likovne i primijenjene umjetnosti i Vinko Uhlik u kategoriji arhitekture i urbanizma.

U kategoriji godišnjih Nagrada dobitnici su: za književnost Marko Gregur za roman Vošicki, za glazbu Valentina Fijačko Kobić za operne i koncertne nastupe u 2020. godini, za filmsku umjetnost Danilo Šerbedžija za film Tereza 37, za kazališnu umjetnost Doris Šarić-Kukuljica za ulogu Elze u drami Dobro je dok umiremo po redu Ivora Martinića, u režiji Aleksandra Švabića, Zagrebačko kazalište mladih, za likovne i primijenjene umjetnosti Zlatko Kopljar za izložbu Tenebroso u Gradskom muzeju u Varaždinu te postavljanje skulpture K19 na Šetalište Vatroslava Jagića u Varaždinu te u kategoriji arhitekture i urbanizma Tin Sven Franić, Vanja Rister, Ana Martinčić Vareško za Kompleks studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku.

Čestitavši laureatima na nagradi, ministrica Obuljen Koržinek je istaknula kako je svaka kriza vrijeme preispitivanja osnovnih ljudskih vrijednosti, a pandemija nas je poučila da moderna tehnologija uza sve svoje prednosti ne može zamijeniti izravan ljudski kontakt te da smo potrebniji jedni drugima jer je život u zajednici neprocjenjiv i od vitalne važnosti za naše mentalno zdravlje i razvoj u najširem smislu.

Podsjetila je i kako je Ministarstvo svojim mjerama za potporu kulturnom i kreativnom sektoru uslijed pandemije stalo uz umjetnike formirajući sustav zaštite pojedinaca i institucija u kulturi.

Dobitnicima je čestitao i predsjednik Odbora nagrade „Vladimir Nazor“ akademik Zvonko Kusić, a u ime laureata zahvalila je akademkinja Dubravka Oraić Tolić, istaknuvši  kako nitko od nagrađenih nije stvarao radi nagrade, koje su kao ptice jer slete kada im se najmanje nadamo te kako se nagrađeni za životno djelo ne namjeravaju uljuljkati nego nastaviti gdje su stali, a oni koji su osvojili godišnje nagrade posvetit će se novim i još uspjelijim djelima.
 


 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica