Održana Opća skupština organizacije Nacionalnih instituta za kulturu Europske Unije

11. lipnja 2021. – Opća skupština EUNIC-a održana je 10. i 11. lipnja 2021. u hibridnom formatu u Toledu i putem Zoom-a. Sastanak su vodili predsjednik Guzmán Palacios i Gitte Zschoch direktorica EUNIC-a, a kao hrvatske predstavnice sudjelovale su ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Ministarstva kulture i medija Anja Jelavić i Pia Sopta viša stručna savjetnica u Sektoru za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove.

Predstavljen je izvještaj o inicijativi Europan Spaces of Culture, donesena je zajednička izjava EU-a i EEAS-a o strateškom razvoju kulturnih odnosa u EU i trećim zemljama te Sporazum o kulturi i održivom razvoju između Latinske Amerike i EUNIC-a. EUNIC je izvijestio i o radu svojih klastera i mreža, a delegati su glasali o novim klasterima.

Izabran je i novi potpredsjednik EUNIC-a Johannes Ebert, glavni tajnik Goethe Instituta, a odobrena su i nova članstva Bugarske i Poljske.

Putem inicijative Crossroads for Culture EUNIC će nastaviti usku suradnju u okviru programa Kreativna Europa te rad na savjetodavnim aktivnostima, radionicama za širenje znanja, inicijativi Job shadowing i drugim projektima.

Ova opća skupština bila je prva kojom je predsjedao novoizabrani predsjednik Guzmán Palacios, a direktorica EUNIC-a Gitte Zschoch zahvalila je na suradnji prije preuzimanja nove funkcije. Novi direktor Andrew Manning započet će s radom u kolovozu 2021. godine.
 

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi