Hrvatski paviljon „Togetherness / Togetherless“ na 17. Venecijanskom bijenalu, međunarodnoj izložbi arhitekture

Projekt hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2021. godine naslovljen „Togetherness / Togetherless“ predstavili su ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture i medija Nevena Tudor Perković, povjerenik nastupa prof. dr. sc. Idis Turato te članovi autorskog tima Ida Križaj Leko, Morana Matković i Ivan Dorotić.

Istaknuvši kako su međunarodne izložbe glavna pokretačka snaga u produciranju i promišljanju umjetničkih tendencija te prilika da se kontekstualiziraju pozicije hrvatskih umjetnika, Tudor Perković je zaključila da je od iznimne važnosti odabir iznimno kvalitetnog projekta koji će biti blizak temi Bijenala, a posebno njegova internacionalna prepoznatljivost. Podsjetila je i kako je temeljem raspisanog Javnog poziva Povjerenstvo jednoglasno odabralo projekt „Togetherness / Togetherless“ kao najpotpuniji odgovorio na postavljene natječajne kriterije. 
 
Povjerenik Idis Turato objasnio je kako paviljon „Togetherness / Togetherless“ tematizira suvremene izazove zajedništva, položaj pojedinca u društvu i mogućnost arhitekture da svojim pristupom analizira krizu gradova nastalu razvojem novih tehnologija, digitalizacijom, promjenom uvjeta rada i stanovanja te različitim shvaćanjima načina korištenja, planiranja i gradnje javnog prostora.

Multidisciplinarni autorski tim projekta „Togetherness / Togetherless“ čine arhitektica Ida Križaj Leko, povjesničarka umjetnosti Morana Matković, arhitekt i fotograf Ivan Dorotić, sociolog Davor Mišković, dizajneri Maša Poljanec i Leo Kirinčić, arhitektica Jana Horvat te kulturolog Renato Stanković.

  
© Togetherness_Togetherless - Croazia - Biennale Architettura 2021 - photo Hrvoje Franjic

Referirajući se na temu 17. Venecijanskog bijenala – međunarodne izložbe arhitekture „How will we live together“ kustosa Hashima Sarkisa, posebno je značajan doprinos specijaliziranih lokalnih obrtnika, majstora i radnika brodogradilišta, koji su svojim iskustvima i vještinama dodatno naglasili lokalni kontekst paviljona. Povijest, reference i kontekst upisani u koncept paviljona svoje ishodište nalaze u iskustvu grada Rijeke - Europske prijestolnice kulture 2020. te višegodišnjih istraživačkih i izložbenih aktivnosti u sklopu programskih pravaca projekta.
 
Hrvatski paviljon u prostorima Arsenala veličine je 70 m2. Za projekt je Ministarstvo kulture i medija izdvojilo 650.000 kuna te 70.000 eura za najam prostora. Partneri i sponzori projekta hrvatskog nastupa su Sveučilište u Rijeci - DeltaLab, Rijeka 2020, Grad Rijeka, Zumtobel i Caparol, a izložba je održana u organizaciji Društva arhitekata Rijeka.
 
Otvorenje hrvatskog paviljona održat će se 21. svibnja u 15h30, a izložba će ostati otvorena do 21. studenog 2021. godine. 
 
https://togetherness-togetherless.com/
Facebook:
facebook.com/CroatianPavilionVenice
Instagram: instagram.com/togethernesstogetherless 

  
© Togetherness_Togetherless - Croazia - Biennale Architettura 2021 - photo Hrvoje Franjic

 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica