Jedinstveni identitet Turopolja u enciklopedijskom izdanju

U povodu Svjetskog dana knjige i blagdana svetog Jurja, ispred Muzeja Turopolja u Velikoj Gorici održana je promocija Turopoljskog leksikona, kapitalnog izdanja Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža. Na 700 stranica, u 1280 natuknica i s više od 1100 ilustracija predstavljen je jedinstveni identitet Turopoljskog kraja.

Uz vršitelja dužnosti gradonačelnika Velike Gorice Krešimira Ačkara i glavnog ravnatelja Leksikografskog zavoda Brunu Kragića, leksikon su predstavili jedna od urednica Katja Matković-Mikulčić i glavni urednik Mladen Klemenčić.

Zahvalivši svima koji su se posvetili istraživanju povijesti i kulture Turopolja, u predstavljanju je sudjelovala i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Turopolje se svima nama koji nismo iz ovoga kraja čini poznatim, istaknula je ministrica te dodala kako upravo listajući leksikon otkrivamo toliko mnogo dragulja, prije svega arhitekture i etnologije.

U Godini čitanja predstavljamo knjigu koja nije za jednokratnu upotrebu nego za dugotrajno proučavanje i ponovno vraćanje onome što otkriva, rekla je ministrica te od brojnih posebnosti ovog bogatog kraja izdvojila primjere zaštićene nematerijalne baštine: turopoljski dijalekt i Jurjevske ophodi Turopolja, ali i svog prethodnika Božu Biškupića.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica