U povodu jubilarne 10. manifestacije "Noć knjige" i Godine čitanja ministrica je gostovala u emisiji "U mreži Prvog"

Proglasivši Godinu čitanja Vlada Republike Hrvatske prepoznala je kulturu čitanja kao ključnu temu, istaknula je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek gostujući u emisiji "U mreži Prvog" urednice Lidije Lacko Vidulić, u povodu jubilarne 10. manifestacije "Noć knjige" i Godine čitanja.

Predstavljajući programe Noći knjige i komentirajući situaciju u knjižarstvu u emisiji su sudjelovali i predsjednik Zajednica Nakladnika i knjižara Slavko Kozina i član organizacijskog odbora Noći knjige Nenad Bartolčić. 

Primarna uloga Ministarstva kulture i medija je učiniti knjigu dostupnom i ulagati u raznolikost, istaknula je ministrica te dodala kako je Vlada od početka inzistirala da kultura bude otvorena tijekom pandemije čime se poslala poruka da se radi o vitalnoj aktivnosti. Osvrnuvši se na knjižnice kao temeljne partnere u promociji čitanja, ministrica je podsjetila kako podaci pokazuju stabilan broj korisnika i posudbi koji  kontinuirano raste i kako imamo možda najbolje organiziranu mrežu knjižnica u Europi te vrlo široku dostupnost. Komentirajući situaciju u knjižarstvu ministrica je istaknula kako je posebno važno napraviti iskorak u politici otkupa, te dodala kako trebamo biti svjesni da na brojčano malom tržištu sve promjene treba raditi s velikom pažnjom.

https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/u-mrezi-prvog-kakva-je-kultura-citanja-u-hrvatskoj-1545056 

Pisane vijesti