Koncertom "Glazba glasnija od potresa" glazbenici obilježili godišnjicu zagrebačkog potresa

Koncertom "Glazba glasnija od potresa"  glazbenici su jutros točno u 6 sati i 24 minute obilježili godišnjicu prvog zagrebačkog potresa, kako bi podsjetili na tragičan događaj u kojemu je teško stradao povijesni centar Zagreba, ali ujedno i poručili kako ništa ne može zaustaviti umjetnost, glazbu i kreativnost.

Koncert je organizirao Hrvatski glazbeni zavod u suradnji s HRT-om koja je na svojim kanalima prenosila sjajne izvedbe Mateja Meštrovića, Ivana Pešuta, Miroslava Lesića i Brune Kovačića, Lele i Joa Kaplowitza, Ante Gele, Borne Šercara i Zvonimira Šestaka, Valentine Fijačko Kobić i Marija Čopora te Zagrebačkih solista i Monike Leskovar. 

Premda i sami ugroženi nemogućnošću nastupa u ova pandemijska vremena, ti su glazbenici ovim koncertom, odnosno „svojom muzikalnošću željeli nadglasati zvuk potresa koji svima koji su ga doživjeli i dalje odzvanja u ušima.“

Podrškom i porukom kako umjetnost pruža nadu, kako kulturne institucije u Hrvatskoj nisu zatvorene, jer sa smanjenim kapacitetima ipak rade te tako omogućuju da se kulturni život koliko-toliko odvija, pridružila im se i ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

„Teška je godina iza svih umjetnika i cijele kulture, istaknula je ministrica gostujući u emisiji Dobro jutro Hrvatska HRT-a te dodala kako je ministarstvo dijelom osiguralo izravne potpore, ali je i nizom programa pomagalo umjetnicima.

Štete na kulturnim ustanovama su ogromne, od procijenjenih 11 milijardi štete, 7 milijardi se odnosi na kulturnu baštinu, istaknula je ministrica te dodala kako su stručnjaci ministarstva napravili sve preduvjete da se počne s obnovom te osigurali sredstva iz Fonda solidarnosti EU. 

„U obnovi baštine, inzistirat ćemo da ona bude protu-potresna i energetski učinkovita te da se podignu standardi za novi razvoj kulturnih cjelina“, zaključila je ministrica. Jedan od primjera institucija koje su pretrpjele snažan potres, ali su već hitnim mjerama sanirane i stavljene u pogon je Hrvatski glazbeni zavod najstarija glazbena institucija za koju se uskoro priprema i kompletna restauracija zgrade.


https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/obuljen-korzinek-o-stetama-na-kulturnoj-bastini-nakon-potresa-1175941Pisane vijesti | Društvo i zajednica