Otvorena konferencija „Solidarity in culture: Heritage protection under conditions of crisis“

18. ožujka 2021. –  „SOLIDARNOST U KULTURI : Zaštita baštine u uvjetima krize“ naslov je višednevne virtualne međunarodne konferencije koju je u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu uz partnerstvo Europske komisije otvorila ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

Zahvalivši sudionicima na odazivu i solidarnosti u razmjeni ideja, iskustva i rješenja, ministrica je istaknula iznimnu važnost prevencije i pripravnosti na moguće očekivane i neočekivane katastrofe kao i potrebu zajedničkog djelovanja. Podsjetila je i na veliko iskustvo hrvatskih stručnjaka u obnovi nakon Domovinskoga rata, odnosno spremnost koju su pokazali u suočavanju s velikim brojem i visokim stupnjem oštećenja na nepokretnoj i pokretnoj kulturnoj baštini prouzrokovanih katastrofalnim potresima koji su prošle godine pogodili Hrvatsku.

Sudionike je u ime organizatora pozdravila ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice dr. sc. Ivanka Stričević, podsjetivši kako je i fond ove knjižnice od tri milijuna očuvanih knjiga očuvanih kroz stoljeća, dokaz kako smo uspjeli nadvladati mnoge svjetske krize i sačuvati vrijednu knjižničnu građu.

Razorni potresi, pandemija te ostale globalne prijetnje bile su povod Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu da organizira ovakvu konferenciju i upozori na nužnost uspostavljanja sveobuhvatno sustava zaštite kulturne baštine i potrebu razvijanja solidarne mreže ustanova u kulturi. Na konferenciju se prijavilo oko petstotinjak sudionika i više od stotinjak izlagača sa šest kontinenata, što potvrđuje iznimnu potrebu zajedničkog djelovanja u upravljanju brojnim rizicima koji prijete očuvanju svjetske kulturne baštine i njezine raznolikosti.

U uvodnom dijelu prvoga dana konferencije sudionicima je uz izlaganja Chiare Ronchini (Historic Environment Scotland, UK) te Aparne Tandon (ICCROM, Italija), hrvatski projekt Digitalizacije kulturne baštine predstavila Jelena Bilić, voditeljica Službe za digitalizaciju kulturne baštine Ministarstva kulture i medija.

Detaljnije o programu konferencije na: http://hpcc.nsk.hr/programme/

 

 



Pisane vijesti