Obilježen Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Foto: Vlada Republike Hrvatske


22.2.2021. - Svečanim programom i dodjelom godišnjih priznanja obilježen je Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu koja u Godini čitanja obilježava 414 godina postojanja. Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na svečanosti obilježavanja prisustvovali su  ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.
 
Istaknuvši simboliku u činjenici da se tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU Europa preselila u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu predsjednik Vlade je dodao kako se Dan knjižnice obilježava u posebnom ozračju jer se isprepleće s obilježavanjem Međunarodnoga dana materinskoga jezika kao i Dana hrvatske glagoljice.
 
Govoreći o skrbi o pisanoj baštini, ali i o suvremenoj knjižnoj produkciji podsjetio je i na ulogu NSK u provedbi brojnih aktivnosti i programa promicanja čitanja u godini koju je Vlada proglasila Godinom čitanja te je istaknuo doprinos knjiga i čitanja mentalnoj i duhovnoj dobrobiti naših građana u vrijeme borbe protiv pandemije.
 
Osvrnuvši se na rad NSK, predsjednik Vlade je rekao kako je riječ o ustanovi koja pomiče granice suvremenog društva koje počiva na znanju, obrazovanosti, kulturnoj osviještenosti i informiranosti. Uz čestitke, zahvalio je svim djelatnicima Nacionalne i sveučilišne knjižnice što pored svoje temeljne zadaće aktivno sudjeluju i u oblikovanju kulturnoga i intelektualnog života u Hrvatskoj te tako nacionalnu baštinu čine sastavnicom našega svakodnevnog života.
 
Okupljenima su se obratili i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velimir Neidhardt te glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice prof. dr. sc. Ivanka Stričević, a potom su dodijeljene nagrade i priznanja za 2020. godinu. Dobitnici Nagrade su knjižničari Darko Čižmek i Ljiljana Sabljak, a posebno priznanje primio je Sveučilišni računarski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce) koji ove godine obilježava 50 godina svoga rada.
 
Govor predsjednika Vlade pročitajte u cijelosti: https://vlada.gov.hr/vijesti/nacionalna-i-sveucilisna-knjiznica-vazna-u-oblikovanju-kulturnog-i-intelektualnog-zivota-hrvatske/31539 


Pisane vijesti