Tvornica duhana u Zagrebu od danas za potrebe obavljanja konzervatorsko-restauratorske djelatnosti

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja Matea Brstilo Rešetar i ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše potpisale su u ponedjeljak, 8. veljače 2021. godine Sporazum o prijenosu prava upravljanja nekretninom Tvornice duhana u Zagrebu, Jagićeva bb u vlasništvu Republike Hrvatske na Hrvatski restauratorski zavod.
 
Nekretnina Tvornice duhana u Zagrebu bila je dodijeljena na korištenje Hrvatskom povijesnom muzeju u svrhu rekonstrukcije i prenamjene, no s obzirom da rekonstrukcija nije realizirana na način na koji je to bilo predviđeno te da je za potrebe smještaja Hrvatskog povijesnog muzeja osigurana druga lokacija u bivšoj zgradi Državnog hidrometeorološkog zavoda, nekretnina na adresi Jagićeva bb u Zagrebu dodjeljuje se na uporabu Hrvatskom restauratorskom zavodu.
 
Stalni postav Hrvatskog povijesnog muzeja adekvatno će biti smješten na novoj lokaciji, u prostore palače Jelačić – nekadašnje zgrade Državnog hidrometeorološkog zavoda na Gornjem gradu.
 
Sklopljenim tripartitnim sporazumom između Hrvatskog povijesnog muzeja, Ministarstva kulture i medija i Hrvatskog restauratorskog zavoda nekretnina Tvornice duhana u Zagrebu na adresi Jagićeva bb u Zagrebu daje se na korištenje Hrvatskom restauratorskom zavodu za potrebe obavljanja konzervatorsko-restauratorske djelatnosti.
 
Hrvatski restauratorski zavod na novoj će lokaciji dobiti prostor primjeren suvremenim potrebama restauratorske struke u kojem će se provoditi istraživanja, očuvanje i prezentiranje arheoloških, nepokretnih i pokretnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, a s ciljem očuvanja postojećih te stvaranja novih vrijednosti za buduće naraštaje.
 



Pisane vijesti | Društvo i zajednica