Obilježavanje Svjetskog dana radija

Na inicijativu UNESCO-a koji je 2011. godine 13. veljače proglasio Svjetskim danom radija, Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2012. godine prihvatila je taj datum kao međunarodnu proslavu toga medija koji je i danas, nakon više od 110 godina postojanja jedan od najpopularnijih medija u društvu.U povodu 10. obljetnice Svjetskog dana radija UNESCO je radio postajama uputio poziv na uključenje u ujedinjenu proslavu njihovoga dana pod geslom „Novi svijet, novi radio“ tri s podteme: Evolucija, Inovacija i Povezanost.

Kako se svijet mijenja tako se mijenja i radio. Kontinuirano raste, evoluira i prilagođava se novim tehnologijama kako bi bio dostupan svima i svugdje, uvodi novitete i povezuje. Radio služi društvu u svim okolnostima, za prirodnih katastrofa, socijalno-ekonomskih kriza i globalnih pandemija nastavlja informirati, educirati, uveseljavati te ispunjavati svakodnevnicu svojih slušatelja.

Radio tako i u ovim pandemijskim okolnostima daje svoj doprinos osiguravanju protoka informacija, kontinuitetu učenja i borbi protiv dezinformacija te promociji socijalnog distanciranja s ciljem prevencije širenja zaraze novim COVID-19 virusom.

Ujedinjeni narodi poručuju kako je „Novi svijet, novi radio“ oda otpornosti radija na izazove suvremenog svijeta. To je priznanje njegovoj sposobnosti trajnoj prilagodbi brzinom društvenih transformacija i novih potreba slušatelja. Kao iznimno pokretljiv i pristupačan medij doseže sve sfere društva i pronalazi široki raspon publike. Radio služi svojoj zajednici, nudeći raznolike programe i sadržaje, omogućavajući glas različitim mišljenjima i uvjerenjima te odražavajući svu šarolikost kultura i tradicija.