Hrvatski tim stručnjaka uz „Plave kacige“ na području pogođenom potresima

Talijanski eksperti, pripadnici posebne jedinice „Plavih kaciga“ u ponedjeljak, 11. siječnja 2021. godine, pridružili su se hrvatskom timu stručnjaka u obilasku najugroženijih lokaliteta na potresom pogođenim područjima kako bi svojim iskustvom i znanjem pridonijeli strategiji hitne evakuacije vrijednog inventara i zaštićenih pokretnih kulturnih dobara.

Iz Odreda karabinjera za zaštitu kulturne baštine na teren su pristigli operativni voditelj misije Luigi Spadari te stručni voditelj misije Francesco Progida, a iz Ministarstva kulturne baštine i turizma pristigao je restaurator Paolo Scarpitti.

Uz pomoćnika za zaštitu baštine Davora Trupkovića, ovlaštenu za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anju Jelavić i načelnicu Sektora za zaštitu kulturne baštine Mirnu Sabljak, u hrvatskom timu za pokretnu baštinu u obilasku su bili viša konzervatorica Višnja Bralić, voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Tatjana Horvatić, Neven Bradić iz Konzervatorskog odjela u Zagrebu te Dražen Štajduhar, Sanda Milošević iz Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova RH kao i stručni tim Hrvatske gorske službe spašavanja.

Nakon uspješnih evakuacija u Petrinji, zbirke umjetnina iz Galerije „Krsto Hegedušić“ i gradiva Sabirnog arhivskog centra, hrvatski stručni tim s talijanskim je kolegama obišao najugroženije lokacije kako bi se brzim pregledom napravio izbor objekata čiji će se zaštićeni ili drugi vrijedni inventar evakuirati u koordinaciji s članovima Hrvatske gorske službe spašavanja i Stožera civilne zaštite te glavne koordinatorice za statičku provjeru Hrvatskog inženjerskog saveza Mihaele Zamolo.

U tijeku su dogovori sa Sisačkom biskupijom koja će osigurati prostor za pohranu evakuirane građe. 

Nakon višednevnih priprema i skidanja krova (kape) s teško oštećenog zvonika sisačke katedrale Uzvišenja Sv. Križa spuštena su i tri zvona, teška gotovo dvije tone. Zvona su spustili pripadnici Javne vatrogasne postrojbe iz Zagreba i djelatnici tvrtke „Zagrebački mamut“ uz potporu Javne vatrogasne postrojbe iz Siska i tvrtke GME iz Siska.

Kako se u potresu zvonik nagnuo te odvojio od katedrale, njegov će se zidani dio morati u cijelosti rastaviti i postupno spustiti. Budući da su u blizini katedrale i drugi objekti Sisačke biskupije te stambene zgrade, to je jedini način da se na njima ne učini nova šteta ili ugroze građani.

Stručni timovi konzervatora iz cijele Hrvatske tijekom ovoga tjedna napravit će popis te procjenu štete na nepokretnoj kulturnoj baštini na području Siska, Gline, Petrinje i Lekenika.
 Pisane vijesti | Planiranje i izgradnja