Više od 8 milijuna kuna projektima umjetničkih organizacija, strukovnih udruga i samostalnih umjetnika za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja

Ministarstvo kulture i medija osiguralo je dodatnih 8.189.193,00 kn projektima umjetničkih organizacija, strukovnih udruga i samostalnih umjetnika za provođenje Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.

Sredstva su prvenstveno namijenjena umjetnicima koji su trenutno najugroženiji i najnezaštićeniji: samostalnim umjetnicima i nezavisnim profesionalcima u području kulture, kojima je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih pandemijom onemogućeno ili bitno otežano obavljanje umjetničke djelatnosti. Putem ovog Javnog poziva financirat će se:
 
  • digitalne produkcije postojećih umjetničkih formi upotrebom novih tehnologija koje pružaju mogućnosti dodatnog sadržaja kulturnih programa (interakcija, edukacija i sl.) i
  • kreiranje novih sadržaja kulturnog i edukativnog karaktera šire dostupnosti u skladu s novonastalim epidemiološkim okolnostima.
 
Javnim pozivom usmjerenim na poticanje nastavka aktivnosti i djelovanja u svim kulturnim djelatnostima (audiovizualnim, izvedbenim, književnim i prevoditeljskim te vizualnim), Ministarstvo nastavlja s provođenjem mjera kako bi dodatno podržali kreiranje i distribuciju umjetničkih aktivnosti u digitalnom okruženju.
 
Na Javni poziv koji je trajao od 30. listopada do 20. studenog 2020. godine ukupno je pristigla 401 prijava.
 
Ministarstvo kulture i medija najavljuje kako će u siječnju 2021. godine nastaviti s provedbom mjera i raspisivanjem ad-hoc natječaja uključujući mjere potpore za samostalne umjetnike i nezavisne profesionalce u području kulture, a o čemu se ovih dana provode konzultacije sa strukovnim udrugama.
 

Pisane vijesti | Javne financije | Društvo i zajednica