Oznaka europske baštine


    Oznaka europske baštine – European heritage label inicijativa je Europske komisije koja se provodi u okviru programa Kreativna Europa. Oznaku Europska komisija dodjeljuje lokalitetima na području Europske unije sa snažnom simboličkom europskom vrijednosti, koji ističu zajedničku povijest Europe, izgradnju Europske unije, europskih vrijednosti i ljudskih prava na kojima se temelji postupak europskih integracija. Cilj je Oznake europske baštine jačanje osjećaja pripadnosti europskih građana Europskoj uniji koji se temelje na zajedničkim vrijednostima, elementima zajedničke europske povijesti i kulturne baštine, poštivanju nacionalne i regionalne raznolikosti te jačanju uzajamnog razumijevanja i međukulturnog dijaloga.

Proces odabira lokaliteta odvija se bijenalno od 2013. godine za transnacionalne, nacionalne i tematske lokacije. Odabir se odvija na dva nivoa: na nacionalnoj razini svaka država članica imenuje po dva lokaliteta po godini prijave koje dostavlja nacionalni koordinator, a na europskoj razini europski odbor neovisnih stručnjaka predlaže Europskoj komisiji lokalitete koje se službeno imenuje za dodjelu Oznake, no odabire se najviše jedna lokacija po državi članici.
 

Temeljni kriteriji za dodjelu Oznake su: simbolična europska vrijednost lokaliteta, kvaliteta predloženog projekta za promicanje europske dimenzije te kvaliteta plana rada.
 
Oznaka je od 2013. godine dodijeljena šezdeset lokaliteta diljem Europe sa snažnom europskom dimenzijom.
 
>>> Karta 60 lokaliteta koji nose Oznaku europske baštine

 

>>>Hrvatski nositelji Oznake europske baštine

1. MUZEJ KRAPINISKIH NEANDERTALACA I NALAZIŠTE HUŠNJAKOVO


Foto: Damir Fabijanić

2. MUZEJ VUČEDOLSKE KULTURE I ARHEOLOŠKI LOKALITET VUČEDOL


Foto: Marko Balaži
 ​

>>> NOVOSTI >>>



Kontakti za Oznaku europske baštine pri Ministarstvu kulture i medija

NACIONALNI KOORDINATOR
mr. sc. Anuška Deranja Crnokić
Ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje
 
KONTAKT TOČKA
Morana Bigač Leš
Služba za Kreativnu Europu
 
e-pošta: ehl@min-kulture.hr
 
European Heritage Label