Virtualna konferencija - Graditeljstvo nakon potresa

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore održana je u srijedu, 2. prosinca 2020. godine, virtualna konferencija pod nazivom Graditeljstvo nakon potresa.

Na konferenciji se govorilo o dinamici obnove Zagreba nakon potresa, utjecaju graditeljstva na gospodarstvo kroz ugradnju hrvatskog proizvoda, zatim o povezivanju arhitektonskog, konzervatorskog i inženjerskog pristupa obnovi. 

Sudionicima se uvodno obratio ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat koji je rekao da se poduzimaju sve mjere kako bi se što prije krenulo s organiziranom obnovom te dodao kako je kroz sustavan pristup moguće dobiti ljepši i protupotresno sigurniji Zagreb i okolicu. Ministar je izvijestio kako je započelo primanje zahtjeva za obnovu, a građanima i drugima na raspolaganju je poseban odjel u Ministarstvu koji im u tome može pomoći.

Skup je otvorio predsjednik HGK Luka Burilović, a okupljenima su se obratili i potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj te državni tajnik u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Željko Uhlir.

Na panelu na kojem se razgovaralo o pogledu struke na obnovu sudjelovao je pomoćnik ministrice kulture i medija Davor Trupković. Istaknuo je kako uz suradnju svih struka možemo doći do pravih rješenja na obnovi. Potreban je studiozan pristup ovoj kompleksnoj sanaciji, problemi nisu nerješivi, a statička poboljšanja mogu se ostvariti i u zaštićenim građevinama kulturne baštine.
 

Pisane vijesti | Planiranje i izgradnja