Otvorena retrospektivna izložba Damira Mataušića u Modernoj galeriji

Izložba „Damir Mataušić: Kritička retrospektiva, 1974. – 2020.“, umjetnika s više od četiri desetljeća uspješnog kiparskog stvaralaštva otvorena je u okviru konferencije za medije u utorak, 15. rujna 2020. godine, u Modernoj galeriji u Zagrebu.

Kao izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik Krešimir Partl otvorio je izložbu te istaknuo kvalitetu dugogodišnjeg umjetničkog djelovanja Damira Mataušića koje je rezultiralo bogatim, prepoznatljivim i raznovrsnim opusom djela.
 
Govoreći o ranjivosti kulturnog sektora u okolnostima pandemije koronavirusa državni je tajnik istaknuo kako su upravo krizna vremena pokazala koliko su umjetnost i kultura važni društvu. 
 
Okupljenima su se obratili autorica izložbe i kataloga Tatijana Gareljić, ravnatelj Moderne galerije Branko Franceschi kao i sam umjetnik Damir Mataušić koji je istaknuo kako je iznimno sretan jer su njegovi radovi dio svakodnevnice – nose se, dodjeljuju i uz njih se moli.
  
Izložbom su predstavljena djela nastala u razdoblju od 1974. do 2020. godine, kao presjek velikog kiparskog opusa toga umjetnika koji je stvarao u više kiparskih disciplina: kako medalje, kovanice, svečane lance i počasnice tako i malu plastiku, reljefe te monumentalnu javnu spomeničku skulpturu.

 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica