Sućut ministrice u povodu odlaska akademika Tonka Maroevića

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u povodu odlaska akademika Tonka Maroevića.

"S tugom u srcu i dubokom nevjericom primila sam vijest o iznenadnom odlasku akademika Tonka Maroevića, profinjenoga pjesnika, vrsnoga povjesničara umjetnosti, kompetentnog književnog znanstvenika, iznimnog prevoditelja s više stranih jezika, jednoga od rijetkih istinskih polihistora, renesansnog „univerzalnog čovjeka“ u suvremenoj hrvatskoj kulturi.

Uz neizmjerno bogat književni i znanstveni opus, koji ostaje sačuvan u brojnim tiskanim knjigama i drugim publikacijama, ono najvažnije što je Tonko Maroević ostavio iza sebe jest ljudska povezanost s mnogim prijateljima i kolegama, s brojnim studentima u kojima je zapalio iskru ljubavi prema književnosti i likovnim umjetnostima, s brojnim ljudima kojima je pomagao svojim primjerom, svojim djelima i svojim riječima. Jer, bio je i vrstan govornik, a njegovi blistavi javni nastupi na likovnim izložbama i promocijama književnih djela ostat će nam u trajnom pamćenju.

Kao višegodišnji predsjednik Vijeća za knjigu te član raznih stručnih povjerenstava pri Ministarstvu kulture uvijek nam je bio nadasve dragocjen savjetnik i nepresušan izvor znanja. Njegove stručne procjene, širina intelektualnih interesa i suvereno kretanje beskrajnim prostorima hrvatskoga kulturnog krajolika trajno su obilježili brojne naše projekte.

Za svoje trajne doprinose hrvatskoj kulturi akademik Maroević nagrađen je brojnim priznanjima i nagradama, uključujući i nagradu „Vladimir Nazor“ za životno djelo.

Akademika Tonka Maroevića pamtit ćemo kao iznimnoga čovjeka i prijatelja, intelektualca nesvakidašnje radne energije koji se velikim opusom i istančanošću svoga izričaja, a ponajprije svojom izuzetnom ljudskom veličinom zauvijek upisao u hrvatsku kulturnu povijest.

Svojim odlaskom akademik Maroević ostavlja duboku, nenadoknadivu prazninu u našemu kulturnom životu, ali istodobno zauzima povlašteno mjesto među onima koji su taj život trajno oblikovali i obogatili.

U ime Ministarstva kulture i medija i u svoje osobno ime upućujem Vam najdublju sućut zbog preranog gubitka voljene osobe." 
 
MINISTRICA 
dr. sc. Nina Obuljen Koržinek


Pisane vijesti