Kreativna Ambasadorica u kolovozu: Irena Kregar Šegota

Hrvatski Desk Kreativne Europe – uredi MEDIA i Kultura u okviru svoje suradnje svakoga mjeseca zajednički imenuju kreativne ambasadore. U mjesecu kolovozu kreativna ambasadorica potprograma Kultura je Irena Kregar Šegota.


©RIJEKA2020

Irena Kregar Šegota je direktorica TD RIJEKA 2020, menadžerica u kulturi specijalizirana za međunarodne odnose, fundraising i upravljanje projektima u kulturi. U projekt Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020 uključena je od samog početka, najprije kao koordinatorica procesa kandidature te kasnije, do sadašnje čelne funkcije, kao direktorica razvoja, sudjelovanja i strateških partnerstava. Prethodno bogato i raznovrsno profesionalno iskustvo stjecala je u Gradu Rijeci, u MVP-u, Lutkarskom kazalištu u Rijeci te kao prevoditeljica i nastavnica engleskog i francuskog jezika. Nakon stjecanja srednjoškolske diplome u SAD-u, diplomirala je engleski i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Iz područja kulturnog menadžmenta i kulturnih politika usavršavala se pri Gospodarskoj komori Grada Pariza, Observatoriju za kulturne politike u Grenoblu te Visokoj nacionalnoj školi za upravu (ENA) u Parizu. Bila je dugogodišnja predsjednica Francuske alijanse u Rijeci i dopredsjednica  europske kulturne mreže Les Rencontres.

Europska prijestolnica kulture – RIJEKA 2020
Rijeci je 2016. godine Nezavisno povjerenstvo stručnjaka Europske komisije dodijelilo titulu EPK – Europske prijestolnice kulture za 2020 godinu.  Rijeka je time postala prvi hrvatski grad koji je ponio tu uglednu titulu te je  uvrstila na popis šezdesetak europskih gradova koji su nosili titulu EPK poput Marseillea, Linza, Essena, Graza, Dublina, Liverpoola, Atene, Roterdama, Genove i mnogih drugih. Projekt Europske prijestolnice kulture je europski kulturni projekt koji u Rijeci ima svoje specifičnosti, a uključuje obnovu zgrada kulture i bogat cjelogodišnji kulturno umjetnički program.

Hrabrost, neobičnost, progresivnost i ambicioznost vrijednosti su na kojima se temelji programska koncepcija “Luke različitosti” i koje se odražavaju u programskim događanjima. Odabir imena „Luka različitosti” za titulu Europske prijestolnice kulture simboličan je jer je Rijeka oduvijek bila luka koja je prihvaćala razne utjecaje koji su stizali morskim putem sa svih strana svijeta. Tri glavne programske teme izabrane su kao simboli isprepletanja identiteta Rijeke i suvremene Europe: vodarad i migracije. Ove aktualne teme tematizirane su kroz sedam programskih pravaca: Slatko i slano, Lungomare art, Kuhinja različitosti, Dopolavoro, Doba moći, Dječja kuća i 27 susjedstva. Rijeka je ovom europskom kulturnom projektu pristupila razmišljajući o svojoj  fizičkoj transformaciji, podjednako koliko i o kontekstu buduće kulturne ponude u gradu. Program koji je osmišljen za 2020.godinu propituje kulturne, društvene i gospodarske izazove s kojima se suočavaju suvremena Europa i svijet te ukazuje na doprinos kulture održivom razvoju.

Europska prijestolnica kulture (EPK) naslov je koji se godišnje dodjeljuje dvama europskim gradovima, a svake tri godine naslov nose tri grada (odnosno dva europska i jedan iz zemlje kandidatkinje ili potencijalne kandidatkinje). Naslov Europskog glavnog grada kulture predstavlja grad Europi pa se tijekom cijele jedne godine u njemu održavaju različite kulturne manifestacije i umjetničke priredbe, urbane intervencije i postavljaju umjetničke instalacije. Osim programskih aktivnosti, imenovani grad ulaže u infrastrukturne objekte, čime projekt ostvaruje snažan kulturni ali i socijalno-ekonomski učinak na lokalnu zajednicu.

Inicijativu Europske prijestolnice kulture pokrenula je 1985. god. tadašnja grčka ministrica kulture Melina Mercouri kao sredstvo zbližavanja građana Europske unije. Odabir grada za titulu EPK odvija se u dvije faze: predizborna i izborna faza. Gradovi izabrani u predizbornoj fazi imaju nekoliko mjeseci kako bi iznijeli svoj detaljni program, nakon čega Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka Europskoj komisiji preporuča jedan grad za svaku zemlju koja sudjeluje, koje potom službeno imenuje Vijeće ministara EU.

Do 2024. godine, titulu Europske prijestolnice kulture nosit će: 2021 - Timișoara (Romania), Elefsina (Greece) and Novi Sad (Serbia, candidate country); 2022 – Kaunas (Lithuania) and Esch (Luxembourg); 2023 – Veszprém (Hungary); 2024 - Tartu (Estonia), Bodø (Norway, EFTA/EEA country) and Bad Ischl (Austria).


 

Pisane vijesti