Otvorene 45. Osorske glazbene večeri

45. Osorske glazbene večeri otvorene su koncertom ženskog zbora Hrvatske radiotelevizije te Festivalskog ansambla pod ravnanjem dirigenta Tomislava Fačinija, a na otvorenju je sudjelovao izaslanik ministrice dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak.

Izrazivši zadovoljstvo što je Festival otvoren unatoč preprekama koje su se donedavno činile gotovo nepremostivima, Poljičak je zahvalio svima koji su svojim radom i trudom pridonijeli njegovoj realizaciji.

„Simbioza hrvatske glazbe s europskom glazbenom baštinom jedno je od snažnih obilježja ovog festivala“ rekao je Poljičak ističući važnost te glazbene manifestacije koja se već gotovo pola stoljeća kontinuirano razvija, hrabro promiče hrvatsko glazbeno stvaralaštvo i stvara novu publiku.

Glazbeni dio otvorenja upriličen je izvedbom djela: More, za ženski zbor a cappella i vrpcu Igora Kuljerića, Les angélus (obr. | arr. Clytus Gottwald) Claudea Debussyja te Spiriti eccellenti - zbirke madrigala za djevojački zbor i obligatne instrumente Petra Bergamo na stihove Marine Čapalija, pod ravnanjem dirigenta Tomislava Fačinija.

Program ovogodišnje manifestacije donosi šest premijernih glazbenih djela, a među velikim svjetskim skladateljskim imenima ističu se djela Ludwiga van Beethovena koja se izvode u povodu svjetske proslave 250. godišnjice rođenja toga glazbenog velikana.

Osorske glazbene večeri dugogodišnji su festival koji naglasak stavlja na hrvatsku glazbenu baštinu i narudžbu novih djela pa je tako od utemeljenja 1976. godine, u Osoru praizvedeno gotovo tristo djela hrvatskih skladatelja, među kojima su Boris Papandopulo, Stjepan Šulek, Ivan Brkanović, Miroslav Miletić, Stanko Horvat i drugi.

>>> Program 45. Osorskih glazbenih večeri

Foto: Sandro Tariba
 

Pisane vijesti