„Mediteranski brevijar“ Predraga Matvejevića dobitnik književne nagrade Jean d'Ormesson za 2020. godinu

Književna nagrada Jean d'Ormesson za 2020. godinu, dodijeljena je  hrvatskom   publicistu, književnom teoretičaru i esejistu  Predragu Matvejeviću za djelo „Mediteranski brevijar“ objavljeno u prijevodu s hrvatskog na francuski prevoditeljice Evaine Le Calvé-Ivičević kod izdavača Fayard. 

Nagrada je utemeljena 2018. godine, u počast velikom francuskom književniku čije ime nosi, a dodjeljuje se piscima i djelima koje odlikuje inovativnost pristupa koja izmiče vremenu, jezičnoj odrednici ili žanru.

„Mediteranski brevijar“, prvi je put objavljen 1987. godine, preveden je na dvadeset i jedan europski jezik, a također i na arapski, hebrejski, turski, japanski i esperanto. Knjiga je u izdanju V.B.Z.-a doživjela 7 izdanja.
 
Spajajući geografiju i povijest, pustolovno pripovijedanje i etnološko istraživanje, Predrag Matvejević pokušava razumjeti mediteranski identitet i sve njegove kulturne sastavnice. To djelo napisano u formi eseja, kao poetična i neponovljiva ljubavna izjava Mediteranu postalo je klasik. Poput arhivista i strastvenog hodočasnika, miješajući literarne žanrove - erudiciju i maštu, znanje i sjećanje, znanstvenu metodu i epsko pripovijedanje Predrag Matvejević poput pjesnika pjeva o moru, njegovom i našemu.

Predrag Matvejević hrvatski je publicist, književni teoretičar i esejist (Mostar, 7. listopada 1932. – Zagreb, 2. veljače 2017.). 

https://www.livreshebdo.fr/article/predrag-matvejevitch-remporte-le-prix-jean-dormesson-2020

 

Pisane vijesti