Kreativna ambasadorica u mjesecu lipnju: Maša Kolanović

Hrvatski Desk Kreativne Europe – uredi MEDIA i Kultura u okviru svoje suradnje svakog mjeseca zajednički imenuju kreativne ambasadore. U mjesecu lipnju kreativna ambasadorica potprograma Kultura je Maša Kolanović, dobitnica ovogodišnje Nagrade Europske unije za književnost (European Prize for Literature – EUPL).

Maša Kolanović docentica je na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu i ovogodišnja dobitnica Nagrade Europske unije za književnost – EUPL.

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je kroatistiku i komparativnu književnost te doktorirala. Do sada je objavila niz autorskih članaka o književnosti i popularnoj kulturi i knjige:
Pijavice za usamljene (Studentski centar, Zagreb, 2001.); Sloboština Barbie (V.B.Z., Zagreb, 2008.; njemački prijevod Underground Barbie, Prospero Verlag, Berlin-Münster, 2012.), Udarnik! Buntovnik?Potrošač... (Naklada Ljevak, Zagreb, 2011.), Jamerika (Algoritam, Zagreb, 2013.), Poštovani kukci i druge jezive priče (Profil, Zagreb, 2019.) te uredila zbornike Komparativni postsocijalizam: slavenska iskustva (Zagrebačka slavistička škola – FF press, Zagreb, 2013.), The Cultural Life of Capitalism in Yugoslavia: (Post)Socialism and its Other (zajedno s D. Jelača i D. Lugarić, Palgrave Macmillan, London i New York, 2017) i Povijest, tekst, kontekst: zbornik radova posvećen Krešimiru Nemecu (zajedno s L. Molvarec, Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb, 2020).

Nagradu Europske unije za književnost (European Prize for Literature – EUPL) osvojila je za knjigu Poštovani kukci i druge jezive priče (Profil knjiga), a za koju je stručni žiri komentirao: “Vještim pripovijedanjem autorica stvara svojevrsnu kafkijansku egzistencijalnu tjeskobu koja nadilazi opis lokalne zajednice i pogađa bolne točke globaliziranog društva. Potrošnja kao zamjena za ljudskost, majčinstvo o kojem nije pristojno govoriti, banke kao zlokobni stupovi našeg društva, reklame koje jačaju nezdrave žudnje… to je svijet istražen kroz ovu majstorski napisanu prozu (…). Problemi su univerzalni, stoga se lako poistovjetiti s likovima, no glavna vrijednost ovog teksta nije samo u pripovijedanju, već u suosjećanju i humanosti same autorice. Mračne i apsurdne, a istovremeno duboko intimne, snažne i društveno osjetljive priče. Ukratko, vješto napisana, hrabra i jezivo dobra knjiga.”

Nagrada Europske unije za književnost (European Prize for Literature – EUPL) nagrada je koja prepoznaje nove književne talente diljem Europe i ističe bogatstvo suvremene europske literature, skrećući pozornost na jedinstvenu kulturnu i jezičnu baštinu kontinenta. Nagrada se dodjeljuje autorima iz zemalja koje sudjeluju u programu EU Kreativna Europa, čiji je temeljni cilj potpora kulturnog i kreativnog sektora. Dobitnici Nagrade Europske unije za književnost dobivaju novčanu nagradu te značajnu međunarodnu promociju i vidljivost. Njihove se izdavače potiče da se prijave za financiranje prijevoda putem programa Kreativna Europa kako bi se pobjednička djela prevela na ostale europske jezike i time našla nova tržišta.

Nagrada EUPL za 2020. godinu obuhvatila je autore i njihova djela iz ukupno 13 zemalja, među kojima su Belgija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Cipar, Danska, Estonija, Njemačka, Kosovo*, Luksemburg, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Norveška i Španjolska. Za svaku od država postavljen je nacionalni žiri stručnjaka iz područja književnosti, izdavaštva i knjižarstva. Članovi žirija za Hrvatsku u 2020. godini bili su Chloé BillonRomana PerečinecBoris Perić i Sibila Petlevski. U uži izbor ušli su još i naslovi Kristine Gavran (Gitara od palisandra, Disput), Nenada Stipanića (Bogovi neona, Sandorf) te Zorana Malkoča (Umro Supermen, Fraktura). Uključujući ovogodišnje dobitnike, Nagradu EUPL primilo je od njenog pokretanja 2009. godine ukupno 135 autora iz 41 države.

Pisane vijesti