Hrvatski film i arhitektura u Kulturnom centru BOZAR u Bruxellesu - online

U okviru predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije program Betonska utopija: Fokus na hrvatsku arhitekturu i film održat će se, s obzirom na  trenutnu situaciju vezanu uz širenje infekcije virusom COVID-19, putem online streaminga na web stranicama Kulturnog centra BOZAR u Bruxellesu u periodu između 27. travnja i 3. svibnja 2020. godine. 

Belgijska publika imat će priliku pogledati seriju Betonski spavači (prod. Hulahop i HRT) te film Kuću na pijesku redatelja Ivana Martinca.

Cilj programa „Betonska utopija“ je kroz dijalog prošlosti i sadašnjosti, optimizma i sumnje te utopije i stvarnosti ponuditi uvid u povijest hrvatskog društva i umjetnosti. Središnje mjesto programa predstavljaju "Betonski spavači", hvaljena televizijska dokumentarna serija koja istražuje arhitektonska remek-djela i ambiciozne urbanističke projekte iz razdoblja socijalizma te njihovo nasljeđe. Program uključuje četiri epizode iz dviju sezona "Betonskih spavača", točnije one posvećene Jadranskoj magistrali, Splitu III, Zagrebačkom velesajmu te kulturnim, umjetničkim i radničkim centrima.

"Betonski spavači" nastali su u koprodukciji kuće Hulahop i Hrvatske radiotelevizije, a autori su joj Saša Ban (redatelj, scenarist), Miljenka Čogelja (producentica), Maroje Mrduljaš (voditelj, scenarist) i Nevenka Sablić (scenaristica).

Program uključuje i film "Kuća na pijesku", djelo kasnog modernizma te jedini dugometražni filmu Ivana Martinca, režijski nadahnuto arhitekturom i atmosferom naselja Split III, u kojem se odvija veći dio filma. U programu će biti dostupna nedavna digitalna restauracija filma, kojoj će ovo biti međunarodna premijera. Projekt digitalizacije i restauracije vodio je Kino klub Split u suradnji s Ivanom Vukovićem, KLIK Filmom, Hrvatskim državnim arhivom i Hrvatskim filmskim savezom. 

Program „Betonska utopija“ dio je kulturnih događanja u okviru Predsjedavanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, a nastao je u suorganizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra i Ministartstva kulture RH te Umjetničkog centra BOZAR u Bruxellesu.

Program će biti dostupan na stranici BOZAR-a između 27. travnja i 3. svibnja 2020., a pristup mu je ograničen na područje Belgije.

Više informacija potražite na službenoj stranici BOZAR-a: https://www.bozar.be/en/activities/165615-concrete-utopia
 


Pisane vijesti