Ministrica Obuljen Koržinek u UNESCO-ovoj raspravi "ResiliArt" o utjecaju pandemije COVID-19 na kulturni i kreativni sektor

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je u prvom web panelu organiziranom u okviru "ResiliArt" rasprave koju je pokrenuo UNESCO u partnerstvu s Međunarodnom konfederacijom društava autora i skladatelja (CISAC).

Virtualna rasprava održana je u povodu Svjetskog dana umjetnosti, a uvodno se obratila i glavna ravnateljica UNESCO-a Audrey Azoulay podsjetivši da je ovom krizom zahvaćen čitav kulturni ekosistem čiji korijen čine upravo umjetnici. Naglasila je važnost globalne rasprave o utjecaju pandemije na kulturni i kreativni sektor te najavila UNESCO-ovu video-konferenciju s ministrima kulture koja će se održati u srijedu, 22. travnja 2020. godine.

Ministrica Obuljen Koržinek rekla je da niti jedan od dionika u kulturnom sektoru nije bio spreman na krizu ovakvih razmjera i da se pokazuje velika razlika između država koje imaju razvijene kulturne politike i onih koje nemaju sustave potpore umjetnicima i kulturi. Također je naglasila da sve aktivnosti koje su se do sada poticale poput mobilnosti, koprodukcije ili razmjene među umjetnicima u ovom trenutku nisu moguće i da je potpuno neizvjesno kad će se situacija normalizirati. Naglasila je veliku odgovornost vlada i posebno ministara zaduženih za kulturu za usvajanje mjera za pomoć umjetnicima koji zbog novih okolnosti ne mogu nastavljati obavljati svoju djelatnost. Podsjetila je da je prošli tjedan u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije organiziran sastanak ministara kulture Europske unije na kojem su razmijenjena iskustva u primjene različitih mjera potpore kulturnom i kreativnom sektoru.

Naglasila je da je u ovome trenutku iznimno teško planirati srednjoročne i dugoročne odgovore s obzirom na to da je gotovo nemoguće predvidjeti trajanje epidemije koja je zahvatila sve segmente društva u zemljama diljem svijeta. Govoreći o okolnostima izvjesnih popuštanja određenih restriktivnih mjera upozorila je da će sva kulturna događanja koja okupljaju veliki broj publike za neko dulje vrijeme vjerojatno biti u režimu restrikcija.

Naglasila je da je ova kriza pokazala u kojoj je mjeri status samostalnih umjetnika osjetljiv te je spomenula i situaciju u Hrvatskoj u kojoj veliki broj umjetnika koji djeluju honorarno i bez stalnih angažmana nemaju reguliran status što otežava primjenu mjera pomoći. Ministrica je otvorila i pitanje važnosti unaprjeđenja sustava autorskih prava posebno u vremenima zabrane društvenih okupljanja kada autori svoje rad i kulturne sadržaje dijele besplatno. U tom smislu, podržala je one koji se zalažu za osiguranjem pravične naknade svim umjetnicima – autorima i izvođačima - u digitalnom okruženju.

U raspravi su također sudjelovali predstavnici CISAC-a Jean-Michel Jarre i Angélique Kidjo, filmski redatelj Luis Puenzo, glazbenica i redateljica Deeyah Khan i autor koji piše pod pseudonimom Yasmina Khadra, a raspravu je moderirao pomoćnik glavne direktorice UNESCO-a za kulturu Ernesto Ottone Ramirez.

Pisane vijesti