Europa Nostra objavila sedam najugroženijih baštinskih lokaliteta u 2020. godini

Europa Nostra, vodeća europska mreža u području kulturne baštine, u suradnji s Institutom Europske investicijske banke, a uz podršku Programa Kreativna Europa objavila je sedam najugroženijih baštinskih lokaliteta u 2020. godini (Most Endangered monuments and heritage sites in Europe).

© Europa Nostra

Svake dvije godine objavljuje se Popis sedam najugroženijih spomenika/lokaliteta u Europi kako bi se ukazalo na ugrožene spomenike i lokalitete u Europi te potaknulo javne i privatne partnere na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini u omogućavanju njihove održive budućnosti. 

Popis sedam najugroženijih spomenika/lokaliteta u Europi za 2020. godinu: Izvanredan primjer moderne talijanske arhitekture iz 1930-ih, ujedno jedan od najistaknutijih kulturnih centara u zemlji, suočava se s neposrednom prijetnjom od rušenja. Barokni dvorac, koji je bio mjesto održavanja prve privatne izvedbe Beethovenove 3. simfonije 1804. godine, nalazi se u poodmakloj fazi propadanja. Izuzetno lijepa povijesna građevina eklektičnog stila, tipična za orijentalni stil s kraja 19. stoljeća postala je žrtva zanemarivanja i vandalizma. Modernistička zgrada s početka 1960-ih, u kojoj se nalaze murali Pabla Picassa, oštećena je tijekom terorističkog napada 2011. godine te se trenutno planira njezino rušenje. Elektrani izgrađenoj u modernističkom stilu 1920. godine prijeti rušenje bez obzira na napore koji su uloženi kako bi se lokalitet iskoristio kao plodno tlo za razvoj kreativnih industrija. Autentičnost i cjelovitost impresivne tvrđave koja je uvrštenana Pristupni popis UNESCO-a kao dio najveće europske prekogranične nominacije–Granice Rimskog carstva – trenutno je ugrožena zbog štetnog projekta izgradnje žičare. Jedna od najranije izgrađenih građevina svoje vrste u Europi, podignuta 1925. godine po nacrtu poznatog arhitekta Jože Plečnika, ugrožena je zbog neprikladnog razvojnog plana.
 
Izvor

Pisane vijesti | Društvo i zajednica