Državni arhiv u Zagrebu i Hrvatski državni arhiv - Prvi pregled šteta

Na osnovi prvih pregleda i fotodokumentacije donosimo kratak osvrt nastalih šteta na zgradama Državnog arhiva u Zagrebu i Hrvatskog državnog arhiva.

Državni arhiv u Zagrebu

Palača Erdödy u Opatičkoj 29 u kojoj se nalazi Državni arhiv u Zagrebu pretrpjela je znatna oštećenja u oba svoja dijela - kasnobaroknoj dvokatnici i u klasicističkoj jednokatnici. Brojne su pukotine na zidovima i stropovima, urušio se dio krova dvokatnice, a odlomljen je i dimnjak. Preventivno je ispod konstrukcije krova postavljeno oko 400 m2 najlona kako bi se zaštitilo gradivo od oborina, a u spremištima su, tamo gdje je bilo moguće  pristupiti, najlonima zaštićene i police s gradivom.
Zbog mogućnosti urušavanja zabranjen je ulazak i boravak u zgradi te se čeka nalaz statičara.


FOTO: Državni arhiv u Zagrebu


FOTO: Državni arhiv u Zagrebu

 
Hrvatski državni arhiv

Secesijska Lubinskyjeva zgrada na Marulićevom trgu 21 u kojoj se nalaze Hrvatski državni arhiv i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, gotovo u svim prostorijama – napose na prvome katu sjevernoga dijela zgrade (uredi) te višim etažama južnoga dijela zgrade (spremišta) – bilježi oštećenja pada žbuke te pukotina po zidovima, na spojevima zidova i stropova.

Najveću opasnost trenutno predstavljaju puknuća na kupoli iznad središnjeg dijela zgrade koja su prema prvim uvidima konstrukcijske naravi. Pukotine su prisutne i na 4 ugaona stupa središnjega – najvišega dijela građevine, iznad Velike čitaonice, koji između ostaloga, na svojim završetcima nose  skulpture od po 4 sove. Pogotovo su u znatnijoj mjeri oštećena južna dva stupa, te je uočljiva drastična pukotina na njihovu spoju s ostalim dijelom zgrade. U spremišnim prostorima klasične metalne police uglavnom su nakošene s nemogućnošću ispravljanja radi svijanja vijaka i spojeva, a cca 3.000 kutija s gradivom poispadalo je na pod. Od toga, manji dio gradiva rasut je i izvan kutija. Jedan dio pomičnih polica iskočio je iz šina, a jedan dio nemoguće je po šinama pokretati radi očitih iskrivljenja nastalih trešnjom cijele konstrukcije. 


FOTO: Hrvatski državni arhiv


FOTO: Hrvatski državni arhiv

 

Pisane vijesti