Obavijest vezana uz utjecaj bolesti COVID-19 na sektor kulture

Pomno prateći razvoj situacije na nacionalnoj i europskoj razini vezano uz epidemiju bolesti COVID-19 te posljedice i utjecaj na cijeli sektor Ministarstvo kulture preporuča svim umjetnicima i kulturnim djelatnicima da prate i provode mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Danom 12. ožujka 2020. godine usvojena je mjera da se do daljnjega odgađaju svi skupovi i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 100 ljudi, koja će u području kulture utjecati na organizaciju kulturnih događanja. Kako bi se pomoglo smanjenju rizika širenja bolesti i jačanja nadzora, Ministarstvo kulture upućuje sve ravnatelje ustanova i organizatore kulturnih događanja da slijede mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske vezane uz odgodu ili ograničavanje kulturnih događanja.
 
Ministarstvo kulture je u okviru pripreme mjera Vlade za ublažavanje posljedica epidemije prije nekoliko dana započelo s konzultacijama s pojedinim dionicima u području kulture i umjetnosti te s relevantnim udrugama i predstavnicima pojedinih sektora koji će zbog otkazivanja kulturnih događanja prvi osjetiti negativne financijske efekte otkazivanja.
 
Zbog ograničavanja putovanja očekuje se odgađanje ili otkazivanje programa financiranih programskim sredstvima međunarodne kulturne suradnje te će Ministarstvo kulture u narednim danima izdati upute vezane uz realizaciju financijskih sredstava već odobrenih za programe koji se zbog posljedica novonastale situacije neće moći realizirati te se moraju odgoditi ili otkazati.
 
Sukladno preporukama Stožera civilne zaštite u vezi s preventivnim djelovanjem zbog smanjenja unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa preporučamo mjere vezane uz odgodu ili ograničavanje  kulturnih događanja:
1. Preporučuje se do daljnjega odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kulturnim događanjima u kojima sudjeluje više od 100 ljudi.
2. Svi organizatori okupljanja na kulturnim događajima ispod 100 ljudi dužni su osigurati najviše higijenske standarde.
3. Organizatori trebaju dati uputu svim sudionicima da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koji uključuje rukovanje i da izbjegavaju bliži socijalni kontakt.
Organizatori trebaju dati jasnu uputu sudionicima ako imaju respiratornu bolest i/ili povišenu temperaturu (veću od 37.5 C) da ne dolaze na kulturni događaj.
4. Organizatori trebaju prije početka kulturnog događaja dobiti suglasnost nadležnog županijskog stožera civilne zaštite i nadležnog Zavoda za javno zdravstvo da su ispunili propisane uvjete.
Sve navedene mjere proizlaze iz mjera Stožera civile zaštite Republike Hrvatske. Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.
 
Na mrežnim stranicama Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavljuju se najnovija saznanja o koronavirusu i mjerama prevencije: https://zdravlje.gov.hr/corona-virus-i-mjere-prevencije/4952
 


 

Pisane vijesti