Najava raspisivanja novog Poziva za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju

Poziv koji se po prvi puta raspisuje predstavile su ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Republike Hrvatske Anka Slonjšak, a prisustvovale su načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković, zamjenica pravobraniteljice  Mira Pekeč Knežević i koordinatorica Poziva Tatjana Aćimović.
 
Ministrica je istaknula da i resor kulture sudjeluje u provođenju Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020. Vlade Republike Hrvatske s nekoliko mjera koje se kontinuirano provode te da je Ministarstvo kulture uočilo potrebu za raspisivanjem upravo ovakvog Poziva koji ima cilj omogućavanje pristupa i dostupnosti kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom te za djecu i mlade s teškoćama u razvoju.

Dodala je kako sudjelovanje osoba s invaliditetom u kulturnim sadržajima značajno pridonosi podizanju razine kvalitete življenja osoba s invaliditetom te pridonosi višoj razini kvalitete društva u cjelini i jačanju kapaciteta zajednice. Naglasila je kako je sudjelovanje u umjetničkim aktivnostima djece i mladih važan aspekt njihove uključenosti u društvo te dodala kako ograničen pristup kulturnim sadržajima može rezultirati smanjenim mogućnostima u razvijanju vještina i znanja.

Ministrica je također istaknula kako je plan tijekom sljedeće dvije do tri godine pratiti realizaciju programa kao i potrebe te prilagođavati poziv, s ciljem da postane redoviti natječaj Ministarstva kulture. Najavila je i kako je u pripremi drugi ciljani poziv koji će biti usmjeren na investicijsku potporu kulturnim ustanovama kako bi se omogućio pristup osobama s posebnim potrebama i kako bi se u suradnji s lokalnom samoupravom krenulo u prilagodbu kulturnih prostora.
 
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Republike Hrvatske Anka Slonjšak pozdravila je odluku Ministarstva kulture za aktivno priključivanje poticanju jednakih mogućnosti za sve građane i istaknula veliki doprinos ovog Poziva za uključivanje osoba s invaliditetom. Dodala je i kako je pristupačnost jedno od temeljnih prava priznatih Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom, koju je Hrvatska ratificirala. 

Govoreći o potrebama građana pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Slonjšak, istaknula je kako preko 11,5 % građana imaju različita oštećenja, različite su dobi i različitih potreba te izrazila uvjerenje kako mnogi od njih imaju potrebu uključiti se u kulturne sadržaje. Dodala je i kako je intencija svima koji to žele omogućiti ulazak u kulturne ustanove i uživanje u sadržajima bilo kojeg kulturnog objekta.
 
Poziv će se raspisati u srijedu, 4. ožujka, a bit će otvoren do 4. travnja 2020. godine. Osigurana su sredstva u iznosu od 2 milijuna kuna. Najniži iznos potpore koji se može dodijeliti je 20.000,00 kuna, a najviši iznos je 200.000,00 kuna. 
 
Ciljevi Poziva su povećanje prilagođenih kulturnih sadržaja, uspostavljanje novih modela pristupa i dostupnosti kulturnih sadržaja, poticanje povezivanja i partnerske suradnje organizacija civilnog društva koje djeluju u području kulture i umjetnosti i organizacija koje djeluju u području socijalne djelatnosti, poticanje povezivanja i partnerske suradnje organizacija civilnog društva  iz područja kulture i umjetnosti kao i iz područja socijalne djelatnosti s ustanovama u kulturi te promicanje i jačanje vidljivosti vrijednosti ravnopravnog pristupa i dostupnosti kulture za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju.
 
Pravo podnošenja prijave na temelju ovoga Poziva imaju organizacije civilnog društva (umjetničke organizacije, zaklade i udruge koje djeluju u području kulture i umjetnosti i socijalne djelatnosti) koje imaju sjedište i obavljaju djelatnosti na području Republike Hrvatske.
 

Pisane vijesti