Akcijski filmovi snimljeni u Kninu (Šibensko-kninska županija) 14. studenog 2019. godine

Radionica „Snimi film mobitelom“ održana 14. studenog 2019. godine u Srednjoj strukovnoj školi kralj Zvonimir u Kninu. Na radionici, pod vodstvom Lane Kosovac i Matije Drnikovića, sudjelovalo je 10 učenika od 15 do 16 godina i jedan nastavnik.

Radionicu su voditelji podijelili u dva dijela; teorijski i praktični dio. U prvom dijelu učenicima je objašnjena teorija filma i filmska gramatika; što je film, filmska priča, filmski rodovi i žanrovi, vrste planova, kadar, rakursi, pokreti kamere, montaža i dr. Neki od učenika već su imali određeno znanje te velik interes za film čime je omogućeno interaktivno praćenje predavanja.

Pogledani su neki filmski primjeri (kratki igrani film „The Black Hole“, eksperimentalni „Slobodni stil“, eksperimentalni „Nebitno“) i zajedno s voditeljima učenici su analizirali filmove na temelju teorije koju su prethodno obradili. Učenici su aktivno sudjelovali i pokazali veliko zanimanje za eksperimentalni film s kojim se, nažalost, nikad ranije nisu susreli.

S obzirom na broj od 10 učenika, voditelji su ih odlučili podijeliti u manje grupe i snimili su dva kratka filma. Učenici su sami razvijali svoje ideje u konkretne filmske priče i nastala su dva bitno drugačija filma; tematski i režijski. Prva je grupa odlučila raditi dokumentarni film u kojem su se bavili pozitivnim i štetnim učincima video igara, a druga je snimila akcijsku jurnjavu po školi i izvan nje, vrlo maštovitog zapleta. Snimajući filmove uz pomoć mentora, učenici su primijenili teorijsko znanje stečeno kroz radionicu te pokazali kreativnost i zainteresiranost za film.

Nakon montiranja i gledanja filmova učenici su zaključili kako im nedostaje više aktivnosti ovog tipa u školi. S obzirom da u Kninu više ne postoji kino, a učenici su zainteresirani za izražavanje filmom, preporučujemo češće uključivanje gradiva o audiovizualnoj umjetnosti u nastavu. Radionica je bila vrlo uspješna, dinamična i zabavna te je učenicima otvorila nove poglede na film i kreativno izražavanje audiovizualnim slikama.