Plesom i pokretima do prijateljstva i osmijeha na Viru (Zadarska županija) 12. studenog 2019. godine

U Područnoj školi Vir, na otoku Viru, 12. studenog 2019. u sklopu programa Ruksak (pun) kulture održana je izvedba 1. epizode u seriji interaktivnih, interdisciplinarnih scenskih događanja za djecu predškolskog i ranijeg osnovnoškolskog uzrasta „Ja pa ti pa mi”, pod nazivom ”Stranci”. Predstavi su prisustvovali učenici 1. i 2. razreda koji su je pratili s velikim zanimanjem i koncentracijom te su se u nju spremno uključili kada su bili pozvani na interakciju. Riječ je o neverbalnoj predstavi te su sav zvuk i glazba izvođeni uživo sto je gledatelje dodatno senzibiliziralo za pažljivo gledanje.

Ova predstava, nastala kao plod suradnje vizualne umjetnice Tonke Maleković, glazbenice Lane Juranić i plesne umjetnice Zrinke Šimičić Mihanović, kroz interakciju gledatelje poziva na razgovor o samoći i prijateljstvu, komunikaciji i nesporazumima, o suživotu kroz prihvaćanje drugog i drugačijeg, na uviđanje svojih i tuđih vrlina te bogatstva koje svatko od nas donosi zajednici sa svime što jest i s umijećima koje posjeduje.  

Nakon odgledane predstave svi učenici bili su pozvani na razgovor o profesijama izvođačica, instrumentima korištenima u izvedbi kao i temama koje ova predstava otvara. Nakon razgovora slijedila je radionica za učenike 1. razreda.

Cilj radionice bio je, kroz pokret, ritam i glazbu raditi na razvijanju vještina međusobnog slušanja. Polaznici su imali priliku jedan po jedan, uz asistenciju Lane Juranić, glazbenice i izvođačice u predstavi, svirati balafon za svoje prijatelje koji su za njih pak plesali, odnosno stvarali „slike” kroz pokret tijela.  Na razvoju vještine slušanja radili smo kroz vježbu ponavljanja kraćih ritmičkih sekvenci. Radionicu smo završili radom s tkaninama od likre koju su učenici trebali pokretati kroz suradnju, međusobno slušanje i pregovaranje. Cilj ove vježbe bio je usmjeriti pažnju na važnost timskog rada.