Održana Večer poezije Vlade Kristla u Parizu

Večer poezije Vlade Kristla, jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika druge polovice 20. stoljeća, održana je u organizaciji Udruge AMCA-e i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Parizu, u četvrtak, 20. veljače 2020. godine.

Večer poezije organizirana je u sklopu kulturnog predstavljanja Republike Hrvatske tijekom predsjedanja Vijećem Europske unije. Večer poezije ujedno je bila i prilika da se predstavi dvojezična zbirka umjetnikove poezije „Stojim u beskraju“, odnosno u francuskom prijevodu „Debout dans l'infini“ u izdanju nakladnika izdavačke kuće L'Ollave, specijalizirane između ostaloga za prijevode hrvatskih pjesnika na francuski jezik.

O Kristlovoj poeziji i brojnim interpretacijama pjesnikove misli govorio akademik Tonko Marević, prisjećajući se kako ga je Kristlovo djelo na određeni način pratilo tijekom cijeloga života. O Kristlovoj poeziji govorila je i Anamarija Habjan, koja je razgovore s umjetnikom vodila u Münchenu 2003. - 2004. godine tijekom snimanja dokumentarnog filma „Kristl“, prisjećajući se Kristla i zanimljivih priča iz bogatog umjetničkog života.

Zbirku umjetnikove poezije „Stojim u beskraju“, „Debout dans l'infini“ predstavili su prevoditeljica Martina Kramer, Brankica Radic i izdavač Jean de Breyne koji su sa Stanislavom Habjanom na hrvatskom te u francuskom prijevodu pročitali nekoliko Kristlovih prijevoda.
Program „Vlado Kristl – Madeleine, Madeleine“ realiziran je u organizaciji AMCA-Paris - Društva bivših studenata hrvatskih sveučilišta (Francuska) i Muzeja-Museo Lapidarium, Novigrad-Cittanova, (Hrvatska) te uz suorganizaciju veleposlanstva Republike Hrvatske u Parizu. Dizajn vizualnog identiteta izradio je Đanino Božić.

Večer poezije Vlade Kristla je financijski podržalo Ministarstvo kulture, a dio je kulturnog i umjetničkog programa u zajedničkoj organizaciji Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kojim se Hrvatska predstavlja tijekom predsjedanja Vijećem EU.

Iz medija:

https://www.culturenet.hr/
http://www.muzej-lapidarium.hr/



 

Pisane vijesti