Otvorenje izložbe Etnografskog muzeja „Dječje igračke iz hrvatske baštine – od tradicije do suvremenosti“

Državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak prisustvovao je otvorenju izložbe Etnografskog muzeja „Dječje igračke iz hrvatske baštine – od tradicije do suvremenosti“ u četvrtak, 20. veljače 2020. godine, u Slovenskom etnografskom muzeju u Ljubljani. 

Istaknuvši kako izložbom na kojoj su izloženi najzanimljiviji i najvrjedniji predmeti iz zbirki dječjih igračaka, Etnografski muzej želi posjetiteljima Slovenskog etnografskog muzeja proširiti spoznaju o ovome dijelu hrvatske baštine koji je često bio zanemarivan i marginaliziran, državni tajnik Poljičak je dodao kako je danas taj dio baštine postao dragocjen dio kulturne stvarnosti. Državni tajnik Poljičak je izrazio i zadovoljstvo što je izložba organizirana povodom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije.

Od sredine veljače do sredine svibnja 2020. godine, a povodom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije u Slovenskom etnografskom muzeju gostovat će izložba autorice Iris Biškupić Bašić. Naglasak izložbe je na tradicijskim dječjim igračkama, a posebno na igračkama čije je umijeće upisano na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Vještina izrade dječjih igračaka nastalih u selima Hrvatskog zagorja 2009. godine upisana kao svjetska baština na UNESCO-ovoj Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Uz velik izbor predmeta iz fundusa Etnografskog muzeja na izložbi će biti predstavljen i niz autorskih dokumentarnih filmova o izrađivačima igračaka te njihovom suvremenom značenju u kontekstu životne svakodnevice Hrvatskog zagorja.

Izložba je posebno prilagođena najmlađim posjetiteljima, a njen cilj je na zanimljiv i angažiran način predstaviti dječje igračke nastale u Hrvatskoj od 19. stoljeća do današnjih dana te ponovno potvrditi kako muzeji imaju važnu ulogu u čuvanju i predstavljanju bogate kulturne baštine.
Izložbu Etnografskog muzeja je financijski podržalo Ministarstvo kulture, a dio je kulturnog i umjetničkog programa u zajedničkoj organizaciji Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kojim se Hrvatska predstavlja tijekom predsjedanja Vijećem EU.

Foto: Etnografski muzej u Zagrebu

Iz medija:

https://www.culturenet.hr/https://www.24sata.hr/
https://matis.hr/
 

Pisane vijesti