Nastupni posjet veleposlanice Japana u Hrvatskoj Kaji Misako

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek primila je u nastupni posjet veleposlanicu Japana u Hrvatskoj Nj. E. Kaji Misako u srijedu, 12. veljače 2020. godine. Uz veleposlanicu sastanku je prisustvovao kulturni ataše Yutaro Nishida,

a uz ministricu Anja Jelavić, v.d. ravnatelja Uprave za razvoj kulture i umjetnosti i međunarodnu kulturnu suradnju i voditeljica Službe za bilateralnu i multilateralnu kulturnu suradnju Iva Mostarčić. 

Poželjevši dobrodošlicu veleposlanici Kaji, ministrica je  naglasila dobru suradnju dviju zemalja u mnogim područjima te brojne programe putem kojih se hrvatska publika upoznaje s japanskom kulturom, umjetnošću i tradicijom. Podsjetila je na kulturne veze koje sežu iz devedesetih godina 20. stoljeća kada je Zagrebačkom filharmonijom dirigirao japanski dirigent Kazushi Ono, a rado se svi sjećaju uspješnih gostovanja Zagrebačkih solista, Zagrebačkog kvarteta i Lada u Japanu. Spomenuta je i odlična suradnja hrvatskih i japanskih stručnjaka u okviru UNESCO-a.

Veleposlanica Kaji Masako najavila je programe Dana Japana koje organizira Veleposlanstvo Japana u Hrvatskoj vezane uz upoznavanje umijeća izrade origamija, bonasaija, ceremonije čaja i učenja japanskog jezika u Hrvatskoj. Spomenuta je i suradnju dvaju gradova prijatelja Grada Rijeke i Kawasakija te programi koji će se odvijati tijekom ove godine u Europskoj prijestolnici kulture. 

Pisane vijesti