Počela Međunarodna autorska kreativna konferencija MAKK 2019.

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića otvorila je na sedmo izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK 2019. koja se održala u četvrtak, 28. studenoga 2019. godine, u Muzeju suvremene umjetnosti.

Govoreći o zakonodavnom okviru ministrica je najavila donošenje novog Zakona o autorskom pravu, podsjetila je i na aktivno sudjelovanje Ministarstva u procesu donošenja Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu s ciljem da se osigura zaštita hrvatskih kulturnih i kreativnih industrija te kulturne i medijske raznolikosti.

Dodala je i kako je u završnoj fazi izrade novi Zakon o umjetnicima i obavljanju umjetničke djelatnosti koji će osigurati suvremeni okvir za obavljanje i poticanje umjetničke djelatnosti, definirati status umjetnika te osigurati jasniji okvir za ostvarivanje prava umjetnika i obavljanje umjetničke djelatnosti.

Istaknula je i kako je u tijeku izrada novog Zakona o elektroničkim medijima koji ima za cilj usklađivanje i implementaciju odredbi revidirane Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama te je namjera osigurati veće udjele, prisutnost i vidljivost audiovizualnog i glazbenog stvaralaštva. Podsjetila je i kako su se donošenjem novog Zakona o audiovizualnim djelatnostima osigurali preduvjeti za daljnji razvoj i unapređenje audiovizualnih djelatnosti u skladu s razvojem novih tehnologija i pozitivnim europskim praksama.

Ministrica je podsjetila na brojne aktivnosti koje su odrađene u svrhu doprinosa i poticanja razvoja i jačanja kapaciteta i konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija. Izdvojila je porezno rasterećenje i smanjenu stopu PDV–a od 13 % za skladatelje, pisce i umjetnike izvođače. Istaknula je kako je ovaj tjedan u Saboru rasprava o izmjenama Zakona o PDV-u te da je prijedlog Vlade da se snižena stopa PDV-a primijeni i na proizvođače fonograma.

Spomenula je i ostale mjere koje su realizirane u mandatu Vlade te posebno izdvojila program poticanja Poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama i Projekt poticanja stvaralaštva vizualnih umjetnika. Nadodala je i kako hrvatski korisnici u Programu Kreativne Europe sudjeluju s vrlo dobrim rezultatima u povlačenju sredstava.

Govoreći o prvoj polovici 2020. godine kada će Hrvatska preuzeti predsjedanje Vijećem Europske unije, a Grad Rijeka postati Europska prijestolnica kulture, ministrica je predstavila konferencije koje će Ministarstvo organizirati u području mobilnosti kao potencijala kulturnog i kreativnog sektora te medijske pismenosti u promjenjivom okruženju.

Ministrica se osvrnula i na održani sastanak Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport u Bruxellesu, kada je u svom izlaganju posebno naglasila važnost strateških i okvirnih dokumenata koji potiču i osiguravaju razvoj kulturnog i kreativnog sektora.

Drugoga dana konferencije u petak, 29. studenog 2019. godine u organizaciji Hrvatskog društva za autorsko pravo, tema konferencije bit će usvajanje nove EU Direktive o autorskom pravu te njena implementacija u zakonodavstvo. Državni tajnik Krešimir Partl govorit će na temu „Poticanje kreativnih i kulturnih industrija poreznim i drugim politikama“, a posebna savjetnica ministrice kulture i izv. prof. dr. sc. Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Romana Matanovac Vučković o položaju novinskih nakladnika nakon Direktive o autorskom pravu i srodnim pravima na Jedinstvenom digitalnom tržištu.

Konferencija se održava u organizaciji službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva za autorsko pravo HDAP-ALAI. Ovogodišnji MAKK motom „Uhvati algoritam!“ bavi se temom kreativne budućnosti te pitanjima izazova za glazbene, filmske i ostale kreativce na nepreglednom digitalnom tržištu, a  na panel diskusijama, radionicama i predavanjima u zagrebačkom MSU-u pronalazit će odgovore, ali i otvoriti nova pitanja u kontekstu kulturne i kreativne industrije.
 

Pisane vijesti