Zenobija – sirijska kraljica u Svibovcu (Varaždinska županija) 11. lipnja 2019.

Ruksak (pun) kulture gostovao je 11. lipnja 2019. u Osnovnoj školi Svibovec u Svibovcu sa književnom radionicom Zenobija – sirijska kraljica. Radionicu je organizirao Centar za mirovne studije uz partnere – izdavačku kuću Sandorf te vanjske stručne suradnike: kritičara Vladimira Šagadina i glumca Nikšu Marinovića. Na radionici su sudjelovali učenice i učenici 7. i 8. razreda, njih 47 te pedagoginja, knjižničarka i u djelu programa ravnateljica Melita Mesarić.

Održana radionica podijeljena je u više dijelova. Uvodno su voditelji radionice predstavili i približili djeci svoju profesiju i motivaciju za rad. Učenici su slušali informacije o profesijama strip-kritičara, izdavača, glumca s ciljem uvođenja u interdisciplinarnu radionicu. Voditelji su istaknuli važnost obrazovanja uz usporedno razvijanje vlastitih interesa. Uvod u razvoj i čitanje stripa vodio je kritičar Vladimir Šagadin. Kroz interaktivno predavanje i prezentaciju pokrivene su teme: Koliko čitamo? Što čitamo? Koliko poznajemo strip i njegov utjecaj (primjerice - na video-igrice). Kakva je u uloga stripa u temama od društvenog značaja?

Čitanje i projekciju stripa „Zenobija – sirijska kraljica“ izveo je glumac Nikša Marinović. Nakon pročitanog stripa Ivan Sršen s učenicima je raspravljao o tome kako su danski autori radili Zenobiju? Zašto su odabrali temu? Kako se kao izdavač odlučio na prijevod na hrvatski jezik? Završni dio radionice bila je diskusija s učenicima koju su moderirali Iva Zenzerović i Ivan Sršen. Neka od pitanja o kojima se raspravljalo bila su: Koja pitanja otvara strip? Što je slično s našim i odrastanjem djevojčice Amine? Što je različito? Koliko znaju o Siriji? Kakve su sve posljedice rata koji je zadesio Siriju? Koliko znaju o migracijama? Koliko o izbjeglištvu u Hrvatskoj? Na koji način strip otvara ta pitanja (bojom, kompozicijom, naracijom)?
 
Školskoj knjižnici su dostavljene publikacije:
Zenobija – sirijska kraljica, Morten Dürr, Lars Horneman, Sandorf, 2018.
Svjetska povijest stripa, Dan Mazur, Alexander Danner, Sandorf, 2017.
Kako čitati strip, Scott McCloud, Mentor, Zagreb, 2005.
Što je interkulturno obrazovanje - priručnik za nastavnike i druge znatiželjnike, B. Kušević, M. Bartulović, CMS Zagreb, 2016.
Donirano nekoliko stripova izdavačke kuća 2 x 2 po izboru Vladimira Šagadina