Ministrica kulture u posjetu Baranji

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima posjetila je Baranju u ponedjeljak, 11. studenoga 2019. godine. 

Posjet ministrice kulture započeo je susretom sa zastupnikom mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru i predsjednikom Demokratske zajednice Mađara Hrvatske Robertom Jankovicsem, koji je ministricu dočekao sa suradnicima u sjedištu krovne organizacije mađarske manjine u Hrvatskoj, a obišli su novouređeni Medijski centar mađarske manjine u Bilju u kojem djeluje uredništvo tjednika na mađarskom jeziku „Uj Magyar Kepes Ujsag" te uredništvo TV emisije na mađarskom jeziku „Dravataj“.
  
U pratnji pročelnice Konzervatorskog odjela u Osijeku za područje Osječko-baranjske županije Ivane Sudić, ministrica i  zastupnik Jankovics  posjetili su Vardarac gdje su obišli Reformatsku crkvu, koja se obnavlja financijskim sredstvima Ministarstva kulture, i novouređeni mađarski etno-muzej u Vardarcu.

Ministrica kulture se sa suradnicima zatim uputila prema Belom Manastiru gdje se susrela s gradonačelnikom Tomislavom Robom i posjetila Etnološki centar baranjske baštine u kojem se prikazivanjem vrijednih etnoloških dobra Baranje unutar prostora centra nastoji razviti cjelogodišnja kulturna i turistička ponuda.

U povodu obilježavanja Dana Grada Belog Manastira, ministrica je sudjelovala na otvorenju instalacije uskotračne parne lokomotive s tri vagona – vlaka „Ćiro“ koji je uređen sredstvima Ministarstva kulture i grada Belog Manastira uz stručnu potporu Konzervatorskog odjela u Osijeku , a posjet je završen svečanom sjednicom Gradskog vijeća Belog Manastira gdje je ministrica bila izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.
 




 

Pisane vijesti