Ministrica predstavila teme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU

Prva konferencija posvećena predstavljanju teme u fokusu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije održala se u petak, 8. studenog 2019. godine u Rijeci. Radi se o drugom stupu prioriteta pod nazivom "Europa koja povezuje.” 

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek predstavila je teme koje će biti u fokusu Ministarstva kulture za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Teme kojima će se Ministarstvo kulture baviti u skladu su sa strateškim ciljevima RH – Europa koja raste, Europa koja povezuje, Europa koja štiti i Otvorena Europa, ali i u skladu s prioritetima nove predsjednice Europske komisije gđe Ursule von der Leyen.
 
Ministrica je istaknula kako je značajno da se konferencija "Europa koja povezuje“ održava upravo u Rijeci koja će sljedeće godine ponijeti naslov Europske prijestolnice kulture za vrijeme predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.  Dodala je kako je ovo prilika za prezentaciju bogate kulturne baštine, ali i suvremenog doprinosa naših umjetnika i kreativaca.
 


Republika Hrvatska angažirana je na zaštiti kulturne baštine uslijed izazova potaknutih utjecajem djelovanja čovjeka i prirode, promicanju medijske i filmske pismenosti kao sredstva u borbi protiv dezinformacija i lažnih vijesti te poticanju mobilnosti u smislu jačanja kulturnog i kreativnog sektora.
 
Suočeni s promjenama koje imaju sve jači utjecaj na kulturnu baštinu uslijed prirodnih katastrofa, kao i opasnosti koje su rezultat ljudskog djelovanja te neminovnih klimatskih promjena Republika Hrvatska će potaknuti razgovor o potrebi usmjeravanja zajedničkih napora prema osnaživanju mehanizama u području kulturne baštine.
 
Govoreći o području kulture na europskoj razini, bitno je istaknuti važnost mobilnosti za cirkulaciju kulturnih i kreativnih djela koju ističe Nova europska Agenda za kulturu donesena u svibnju 2018. godine od strane Europske komisije. Mobilnost je dobrodošla za sve umjetnike i stručnjake u kulturi kao i za sve korisnike umjetničkih i kulturnih sadržaja dok je kulturni i kreativni sektor trenutno jedan od najpropulzivnijih.
 
U predstojećem razdoblju očekuje nas dodatno ubrzanje tehnološkog razvoja koji uz digitalizaciju i eksponencijalni rast broja medija donosi brojne izazove kako za medijsku industriju, tako i za publiku. Današnje društvo se sve više suočava s dezinformacijama, manipulacijama i govorom mržnje te je cilj podići svijest o važnosti medijske pismenosti diljem EU i istaknuti različite postojeće inicijative, posebno one na regionalnoj i nacionalnoj razini.



Pisane vijesti