Raspisan natječaj za Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“ 2020.

L'Oreal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture, uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Rektorskog zbora Republike Hrvatske, četrnaestu godinu zaredom objavljuju natječaj za Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“

kojim se nagrađuju mlade hrvatske znanstvenice četirima stipendijama u iznosu od 5.000 € (u kunskoj protuvrijednosti).  

Natječaj je otvoren od 4. do 29. studenoga 2019. godine, a prijavu mogu podnijeti sve mlade znanstvenice u posljednjoj godini doktorskog studija, a koje su mlađe od 35 godina te čiji je istraživački rad prijavljen u znanstvenim institucijama Republike Hrvatske.

Na stipendiju programa „Za žene u znanosti“ 2020. mogu se prijaviti isključivo ženske osobe koje:
  • su polaznice doktorskog studija iz područja prirodnih znanosti, medicine i zdravstva, biotehničkih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja, 
  • su u posljednjoj godini izrade doktorske disertacije koju provode na znanstvenim institucijama u Republici Hrvatskoj, 
  • nisu starije od 35 godina na dan 29. studenoga 2019. godine, 
  • se do sada nisu prijavljivale za Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“, 
  • imaju hrvatsko državljanstvo te prebivalište u Republici Hrvatskoj.
O dobitnicama stipendija među prijavljenim kandidatkinjama odlučuje Izborno povjerenstvo sastavljeno od renomiranih hrvatskih znanstvenika na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem, posebnim savjetnikom predsjednika Vlade RH za društvena pitanja i predsjednikom Izbornog povjerenstva „Za žene u znanosti“. Cijenjeni članovi Izbornog povjerenstva su i akademici Vida Demarin, Krešimir Nemec i Vladimir Paar te prof. dr. sc. Ivan Vicković, dr. sc. Katica Biljaković, prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer i prof. dr. sc. Đurđica Ugarković.

Sve prijave za Nacionalnu stipendiju „Za žene u znanosti“ moraju biti predane na službenom Obrascu za prijavu uz priloženu odgovarajuću dokumentaciju (preslike). Sve prijave trebaju biti naslovljene na predsjednika Izbornog povjerenstva Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“. Prijave u dva primjerka (jedan tiskani i jedan elektronički) moraju biti zaprimljene u uredu Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture (Runjaninova 2, Zagreb), odnosno na e-mail adresu unesco@min-kulture.hr, najkasnije do 29. studenoga 2019. godine u ponoć.

Izbor stipendistica bit će dovršen tijekom ožujka 2020. godine. Temeljem prijedloga Izbornog povjerenstva Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ jednoj dobitnici nacionalne stipendije za 2020. godinu bit će omogućena prijava za L'Oreal UNESCO međunarodnu stipendiju, naziva „International Rising Talents“, u skladu s propozicijama navedenog programa, a koju dodjeljuje međunarodna L'Orealova fondacija u suradnji s organizacijom UNESCO. Međunarodno izborno povjerenstvo među pristiglim prijavama izabrat će 15 stipendistica iz cijelog svijeta te ih još jednom nagraditi za njihove izuzetne doprinose znanosti.

 

Pisane vijesti