Konstituirajuća sjednica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO

Konstituirajuća sjednica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO održana je pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića i u nazočnosti ministrice kulture Republike Hrvatske dr. sc. Nine Obuljen Koržinek u srijedu, 25. rujna 2019. godine u Ministarstvu kulture.

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uvodno je pozdravila sve prisutne novoizabrane članove Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i ukratko ih upoznala s prioritetima Ministarstva kulture i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO.

Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO djeluje u okviru Službe za UNESCO pri Ministarstvu kulture od 2004. godine. Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO podupire dugoročne inicijative i projekte od nacionalne i potencijalne međunarodne važnosti te surađuje s mnogim nacionalnim povjerenstvima za UNESCO u svijetu.

Sjednici je predsjedavao predsjednik Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, akademik Zvonko Kusić koji je pozdravivši sve prisutne članove Hrvatskog povjerenstva za UNESCO koji su se prema programskim područjima UNESCO-a podijelili u Odbore u kojima će aktivno sudjelovati. Glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i voditeljica Službe za UNESCO Rut Carek je predstavila izvješće o radu Službe za UNESCO i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO.

Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO osnovala je Vlada Republike Hrvatske. Slijedom Odluke od 21. ožujka 2019. godine (NN 28/2019), Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO ima 17 članova, koji su prema programskim područjima UNESCO-a podijeljeni u sljedeće Odbore:
1. Odbor za obrazovanje, predsjednica prof. dr. sc. Dijana Vican
2. Odbor za prirodne i tehničke znanosti, predsjednik dr. sc. Danko Biondić
3. Odbor za društvene i humanističke znanosti, predsjednik prof. dr. sc. Željko Tanjić
4. Odbor za kulturu, predsjednik akademik Frano Parać
5. Odbor za komunikacije i informacije, predsjednik doc. dr. sc. Hrvoje Lisičar

Ostali članovi Hrvatskog povjerenstva za UNESCO su: prof. dr. sc. Bojan Baletić, mr. sc. Zdravka Bušić, prof. dr. sc. Iris Goldner Lang, akademik Mladen Obad Šćitaroci, prof. dr. sc. Lidija Petrić, prof. dr. sc. Snježana Prijić – Samaržija, dr. sc. Jaka Primorac, prof. dr. sc. Feđa Vukić i dr. sc. Tvrtko Zebec.

Za zamjenika predsjednika Hrvatskog povjerenstva za UNESCO izabran je dr. sc. Josip Belamarić.

Na sljedećem sastanku Hrvatskog povjerenstva za UNESCO predstavit će se široka mreža dionika i projekata koji u Hrvatskoj djeluju u svim UNESCO-ovim područjima.
 

Pisane vijesti