Otvorena izložba „D'Annunzijeva mučenica - L'olocausta di D'Annunzio“ u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je izložbu „D'Annunzijeva mučenica - L'olocausta di D'Annunzio“ u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci, u četvrtak, 12. rujna 2019. godine.

Ministrica je naglasila kako su upravo muzeji i arhivi mjesta gdje se o povijesnim događajima pa i kontroverzama raspravlja na nepristran i objektivan način sa željom da se prezentira baština i ispriča priča temeljena na izvorima i artefaktima bez ideoloških iskrivljavanja i manipulacije činjenicama.

Izložba koja pokazuje destruktivne posljedice jednoumlja koje su pokušale uništiti tadašnju multietničnost grada Rijeke odličan je uvod u projekt Europske prijestolnice pod nazivom „Granice između reda i kaosa“ jer na simboličan način tematizira i propituje ideje i postupke vrlo turbulentnog i prijelomnog povijesnog razdoblja, rekla je ministrica.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako je D'Annunzio bio preteča fašizma jer je u Rijeci provodio ideje po kojima je samo talijanska nacija prava i vrijedna, dok su ostali, uključujući i Talijane koji se nisu s njim slagali, manje vrijedni te su bili izloženi teroru.

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić, obratila se u ime Primorsko-goranske županije. O izložbi su govorile i autorice izložbe Tea Perinčić i Ana-Maria Milčić te direktorica Rijeka 2020 Emina Višnić.
Izložba se otvara upravo na 100. obljetnicu D'Annunzijeve okupacije Rijeke i tematizira turbulentno razdoblje u životu grada, ali i prijelomno razdoblje u povijesti 20. stoljeća, razdoblje u kojem su se rodile i u praksi provodile neke od najpogubnijih ideja i ideologija koje su presudno obilježile kasniji tijek 20. stoljeća.

Projekt Europske prijestolnice kulture promiče vrijednosti suvremene Europe, ujedinjene i jake u svom zajedništvu, koje su suprotstavljene i povijesnom i suvremenom fašizmu. Izložba D’ Annunzijeva mučenica ukazuje na vrijednosti koje zastupa i riječki projekt Europske prijestolnice kulture 2020.

 

Pisane vijesti