Ministrica kulture primila u posjet predsjedavajućeg Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust (IHRA) Nj. E. Georgesa Santera sa suradnicima

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek primila je u utorak, 10. 9. 2019. godine u posjet predsjedavajućeg IHRA-e veleposlanika Georgesa Santera u čijoj su pratnji bili Martina Maschke, članica IHRA-ina Odbora za genocid nad Romima, Lennart Aldik, zamjenik izvršnog tajnika IHRA-e te Christian Wee, predsjedavajući Radne skupine za memorijalne centre i muzeje.

Uz ministricu sastanku su prisustvovali Ivo Pejaković, ravnatelj Spomen-područja Jasenovac, glavna savjetnica Dubravka Đurić Nemec, viši savjetnik specijalist Dražen Klinčić, viša stručna savjetnica u Službi za bilateralnu i multilateralnu kulturnu suradnju Lidija Zozoli te Tihana Balija, voditeljica Službe za ljudska prava Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Razgovarao se o nizu tema od zajedničkog interesa, prije svega o programu aktivnosti vezanih uz njegovanje kulture sjećanja na žrtve i kontinuirane edukacije o Holokaustu, brizi o židovskoj baštini uključujući mapiranje židovskih groblja, pitanjima vezano uz razvoj Spomen-područja Jasenovac, važnosti dostupnosti arhiva kao preduvjeta za borbu protiv poricanja ili iskrivljavanja istine, odnosno manipulacije brojem žrtava i okolnostima njihova stradavanja.

U kontekstu edukacije o holokaustu, ministrica Obuljen Koržinek izvijestila je veleposlanika Santera o organiziranim školskim posjetima Spomen-području Jasenovac i budućim planovima. Razgovaralo se i o stalnom postavu Memorijalnog muzeja Jasenovac, kao i o radu Savjeta JUSP Jasenovac. Ministrica je istaknula da je otvoreni dijalog s predstavnicima naroda žrtava ključan preduvjet za uspješan daljnji razvoj memorijalnog muzeja te još jednom istaknula kako smatra da bi veliki doprinos bio sudjelovanje svih predstavnika stradalnika na jedinstvenoj komemoraciji.

Zahvalivši na vrlo iskrenoj razmjeni mišljenja, veleposlanik Santer informirao je ministricu o prioritetima svoga predsjedavanja IHRA-om, istaknuvši kako mu je cilj dinamizirati odnose sa svim međunarodnim partnerima i organizacijama te osnažiti sjećanje na žrtve i njihovo stradavanje i nakon što preživjelih svjedoka više ne bude. U tom smislu IHRA proširuje svoj obuhvat, intenzivirajući istraživanje stradavanja drugih etničkih zajednica i skupina žrtava te je izrazio nadu da će se nastaviti dobra suradnja Republike Hrvatske s IHRA-om vezano uz sva prioritetna pitanja.

Nakon sastanaka s predstavnicima drugih ministarstava i institucija veleposlanik Santer i njegovi suradnici posjetit će sutra Spomen-područje Jasenovac.

Pisane vijesti