Kreativni ambasador - Saša Božić, Dubrovačke ljetne igre

Upravo u jubilarnoj 70. godini Dubrovačke ljetne igre provode čak dva projekta koje podupire Program Kreativna Europa – potprogram Kultura: Port of Dreamers i Future Epics.

Desk Kreativne Europe – Kultura koristi priliku da predstavi Sašu Božića u jednoj od brojnih uloga koje uspijeva uvrstiti u svoj sadržajni kurikulum, kao umjetničkog direktora projekta Port of Dreamers.

Kao vodeći partner projekta Port of Dreamers Dubrovačke ljetne igre surađuju s partnerima Kulturanova iz Novog Sada (Srbija) te Slovensko narodno gledališče Maribor (Slovenija). Riječ je o dvogodišnjem projektu koji se bavi stogodišnjom poviješću migracija na europskom kontinentu, što će služiti kao inspiracija mladim umjetnicima – kazališnim redateljima, dramaturzima, glumcima i vizualnim umjetnicima. Projekt propituje iskustvo bivanja migrantom pozitivnim utjecajima migracija na razvoj pojedinih kulturno-društvenih i ekonomskih sredina te odnosom među terminima (i konceptima) „građanin Europe“ i „migrant“. Osim intenzivnog rada na razvoju internetske platforme i pripreme umjetničkih produkcija, projekt tijekom dviju godina trajanja podrazumijeva provedbu kreativnih labova, istraživanja, javnih diskusija i radionica.

Projekt Future Epics želi stvoriti/otvoriti nove perspektive u pristupima i učenjima o kulturnoj baštini, a to će raditi dekonstrukcijom povijesnih narativa i interpretacijom kroz suvremene izvedbene prakse. Nadalje, privlačit će i educirati mladu publiku korištenjem online komunikacijskih alata. Projekt će omogućiti mladim umjetnicima prostor izražavanja i eksperimentiranja s različitim umjetničkim formama. Rezultirat će trima kazališnim produkcijama koje će premijerno biti izvedene na festivalu Dubrovačke ljetne igre tijekom 2020. godine, a bavi se zanemarenim, zaboravljenim i ignoriranim povijesnim narativima. Interaktivna internetska platforma projekta predstavljat će virtualni prostor koji će posjetiteljima (i umjetnicima i široj publici) služiti kao mjesto informiranja i angažiranja po pitanju europske kulturne baštine.

>>>deskkultura.hr/novosti
 

Pisane vijesti