21. veljače 2013. – Radionica programa EU Kultura – projekti suradnje s Trećim zemljama (1.3.5.) – Australija i Kanada, Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb

Projektima suradnje s Trećim zemljama odnosno Australijom i Kanadom ujedno se završava i sedmogodišnje razdoblje programa Europske unije Kultura 2007. – 2013. kojeg će od 1. siječnja 2014. godine naslijediti novi program za kulturni i audiovizualni sektor pod nazivom Kreativna Europa.
 
U programskoj aktivnosti suradnje s Trećim zemljama (1.3.5.) u posljednjih 6 godina europske kulturne organizacije su ostvarivale partnerstva s kulturnim organizacijama iz Brazila, Armenije, Bjelorusije, Egipta, Gruzije, Jordana, Meksika, Južnoafričke Republike i drugih dok su za 2013. godinu odabrane Australija i Kanada kao zemlje od posebnog interesa za Europsku uniju u području kulturne suradnje. Služba za kulturnu kontaktnu točku stoga organizira radionicu programa EU Kultura koja će biti usmjerena na projekte suradnje s Trećim zemljama odnosno Australijom i Kanadom na kojoj će, među ostalim, svoje iskustvo sudjelovanja u projektima s Trećim zemljama (Indijom) podijeliti gospođa Spomenka Štimec iz Hrvatskog saveza za esperanto, a više o kulturnoj politici i javnom financiranju kulture u Australiji će reći gospođa Dijana Grahovac, djelatnica Veleposlanstva Australije u Republici Hrvatskoj. Prisutne će pozdraviti gospođa Martina Borovac Pečarević, načelnica Sektora za europske poslove i medije Ministarstva kulture dok će propozicije sudjelovanja u projektima iznijeti Anja Mamić i Mladen Špehar iz Službe za kulturnu kontaktnu točku Ministarstva kulture.
 
Ova projektna aktivnost (1.3.5.) mora stvoriti konkretnu dimenziju u obliku međunarodne suradnje te podrazumijeva sudjelovanje barem tri kulturne organizacije iz najmanje tri zemlje članice Programa uz barem jednu organizaciju iz odabrane Treće zemlje za 2013. godinu (Australija i/ili Kanada). Potpora iznosi od 50.000,00 do najviše 200.000,00 EUR-a što čini najviše 50% ukupnog dozvoljenog troška projekta. Rok za prijavu projekta je 8. svibnja 2013. godine u podne.
 
Potencijalni prijavitelji projekata će, uz ostalo, imati priliku stupiti u kontakt s predstavnicima australske i kanadske ambasade kao poveznice australskih i kanadskih s hrvatskim institucijama iz područja kulture.
 
S obzirom na ograničen kapacitet Auditorija Muzeja za umjetnost i obrt (30-ak osoba) ljubazno Vas molimo da najavite svoj dolazak na ccp@min-kulture.hr.
 
Program radionice nalazi se ovdje