Otvoren Muzej Domovinskog rata Karlovac - Turanj

FOTO: HINA
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek prisustvovala je otvorenju Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj u petak, 5. srpnja 2019. godine u karlovačkom prigradskom naselju Turanj.


Muzej je otvorila predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović istaknuvši da to nije bila samo jedna od brojnih crta obrane Hrvatske tijekom Domovinskog rata, nego simbol pobjede za cijelu Hrvatsku.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je kako je muzej posebno usmjeren prema mladim generacijama kao trajni podsjetnik na noviju hrvatsku povijest, na snagu, hrabrost i odlučnost hrvatskih branitelja.

Muzej Domovinskog rata rezultat je projekta Gradskog muzeja Karlovac pod nazivom „Rekonstrukcija zgrade California i uređenje pripadajućeg okoliša unutar bivšeg vojnog kompleksa Turanj, Karlovac“.

Muzej je smješten u kompleksu Križanić Turanj čija je površina 12.981 m², a koji obuhvaća objekte – vrijedne primjere austrijskog vojnog graditeljstva. Time je nastavljen višestoljetni kontinuitet vojne namjene stražarske kule koja je izgrađena 1582. godine na desnoj obali Korane kao predstraža karlovačkoj tvrđavi – Zvijezdi te Gradu Karlovcu.

Tijekom Domovinskog rata Turanj je postao simbol obrane grada Karlovca čime je zaključena povijesna vojno-obrambena slojevitost te lokacije. 

Gradski muzej Karlovac taj je kompleks 2007. godine dobio od Grada na upravljanje i korištenje u svrhu prezentacije i smještaja zbirke Domovinskog rata, a koji od 2013. godine ima status nepokretnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Stalni postav muzeja čini izložba „Karlovac 1991. – 1995.“ koja kroz 6 tematskih cjelina prati obranu i život Karlovčana u Domovinskom ratu, a sadrži više od 350 predmeta koji su najvećim dijelom prikupljeni donacijama.

U okviru Muzeja Domovinskog rata Karlovac - Turanj nalazi se i višenamjenska dvorana, knjižnica – igraonica za djecu, suvenirnica te kafić kao i postav borbene tehnike na otvorenom kojim dominira izloženi borbeni zrakoplov MiG 21, kao i ostatci zrakoplova MiG 21 bis koji su branitelji oborili tijekom rata.

Autor projekta je Projektni biro 2A iz Karlovca, autorica muzejskog koncepta je kustosica Ružica Stjepanović, dok je likovni postav izložbe izradila dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović.

Jedan od prioriteta muzeja je, uz baštinsku i edukativnu komponentu i njegovo uključivanje u ponudu kulturnog turizma grada Karlovca, a njegovi su sadržaji usmjereni na edukaciju različitih dobnih i motivacijskih skupina posjetitelja. Poseban je naglasak na djeci školskog uzrasta i studentima kojima se želi pružiti mogućnost učenja i istraživanja povijesti nastanka suvremene hrvatske države. 

 

Pisane vijesti