Stari školski stolci osvanuli u novom ruhu u Velikoj Pisanici (Bjelovarsko-bilogorska županija) 23. svibnja 2019. godine

Ruksak (pun) kulture posjetio je 23. svibnja 2019. godine Osnovnu školu Velika Pisanica u Velikoj Pisanici. Pod vodstvom  magistra dizajna Ade Kezić održana je radionica „Recycled“. Na radionici je sudjelovalo 26 učenika 7. razreda i učiteljice Josipa Ivanović i Tena Farkaš te učitelj Mario Kuštan.

Nakon kratkog uvodnog predavanja na temu sjedenja (statičko, dinamičko) i problematike oblikovanja stolca, krenulo se u izradu stolaca od različitih prikupljenih materijala (kartona, tkanina, plastičnih boca, novina, starih odbačenih stolaca, letvica, špage, vunenog pletiva, raznog otpadnog materijala iz proizvodnje-pleksiglasa, drvenih kockica, pluta itd.). Prilikom izrade koristili su se razni alati: od čekića, lične pilice, ravne pile, šablone za rezanje letvica, metra, pištolja za toplo lijepljenje do klamerice za tapeciranje.

Kako se prethodno razgovaralo o aktivnom sjedenju, nekolicina učenika se odlučila za oblikovanje ljuljački pri čemu su neki pokazali izrazitu maštu i interesantna konstrukcijska rješenja. Jedan od učenika je vrlo detaljnim promišljanjem došao do detaljnih tehničkih rješenja stolaca. Jedan tim je iskoristio plastične boce od kojih je napravio obložen tabure za sjedenje. Jedna učenica je starom i odbačenom stolcu dala novi izgled koristeći čepove koje je polijepila na stolce što je rezultiralo interesantnim grafičkim rješenjem. Drugi tim učenika je stari stolac oplemenio tzv. patchwork-om, obložio sjedalo krpicama različitih dezena. Učiteljice su također bile inspirirane pa su isto tako jedan stari školski stolac presvukle tkaninama u kombinaciji sa špagom.

Cilj radionice je bio uključiti djecu u proces stvaranja/dizajniranja s definiranim zadatkom tj. stolce od materijala koji nastaju reciklažom (plastičnih materija, drva, kartona, gume)  te ostalih razgradivih materijali. Ovom radionicom učenici su bili potaknuti na kreativnost i vještinu pri izradi takvih predmeta/proizvoda, kao i razmišljanje o uporabi, po mogućnosti ekoloških materijala ili reciklaži postojećih materijala, čime su proizvodu dali dodatnu vrijednost.

Radionica je završila na sveopće zadovoljstvo i radost jer su nastali konkretni proizvodi, u pravom ili umanjenom mjerilu. Zaključak svih polaznika je bio da bi htjeli više ovakvih radionica.