Obilježen Međunarodni dan arhiva

Međunarodni dan arhiva obilježen je u ponedjeljak, 10. lipnja 2019. godine, u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu izložbom "Bicikl" u povodu 200-te obljetnice patenta.

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek tim je povodom sudjelovala u okupljanju biciklista pred zgradom HDA, nakon čega je otvorila izložbu.

Istaknuvši kako arhivi ponovno skreću pažnju na sve što se u njima čuva, ministrica je dodala kako baštinske ustanove, koje su možda građanima najmanje vidljive u ovakvim prilikama prezentiraju bogatu baštinu i šalju poruku kojom se očituje njihova važnost.

Ministrica je rekla kako ulaganjem u digitalizaciju, arhivsko gradivo i baština postaju dostupniji i zanimljiviji građanima. Dodala je i kako je ova izložba važna jer ujedno poziva građane da aktivnije koriste bicikle u svakodnevnom životu.


Obilježavanju Međunarodnog dana arhiva prisustvovao je veleposlanik Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj Christian Thorning, državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak i ravnatelj Hrvatskoga državnog arhiva dr. sc. Dinko Čutura.
 
U svim hrvatskim arhivima pripremljena su brojna događanja i programske aktivnosti, a raznolikošću sadržaja ukazuje se na bogatstvo baštine koja se u njima čuva te brojne mogućnosti njezine prezentacije.
 
Izložba Hrvatskog državnog arhiva prikazuje početke biciklizma, njegovu popularnost i široku primjenu, kao i današnja nastojanja za što širom upotrebom tog prijevoznog sredstva u svakodnevici. Izloženi dokumenti, fotografije i predmeti izbor su iz fondova i zbirki Hrvatskog državnog arhiva, Hrvatskog športskog muzeja, Muzeja grada Zagreba i udruge Sindikat biciklista.

Pisane vijesti