Uz pomoć spretnih prstića do drvenih igračaka u Višnjanu (Istarska županija) 20. svibnja 2019. godine

20. svibnja 2019. godine održana je u Dječjem vrtiću Višnjan u Višnjanu radionica izrade ekoloških igračaka naziva Kao prvo – zagonetno drvo pod vodstvom Matije Bobeka. Na radionici je sudjelovalo 20-tero djece od 5 do 6 godina te ravnateljica Anela Bratović i odgajateljica Nevija Živković.

Nakon uvodne kratke priče o drvetu kao biljci koja proizvodi kisik i o vegetaciji djeca, su uz upute voditelja radionice, krenula u izradu svojih igračaka. U prvoj fazi djeca su iz velike vreće mogla izabrati različite grane vrbe te ih početi guliti. Oguljene grančice raznih oblika i dužina zatim se odlažu na sušenje kako bi ih se daljnjom obradom pretvorilo u ekološke igračke.

Sljedeća faza je obrada drveta. Voditelj je djeci pripremio razne alate poput pilice, rašpe, brusnog papira, točkala, stege, kliješta, ljepila i sl., od materijala su djeca mogla izabrati svoja drvca raznih debljina i oblika, tvrdoće i raznih boja. Nakon što pripreme svoja drvca, djeca uzimaju brusni papir ili rašpu i  glade oblike ili pak stružu te ulažu napor da bi obradili površinu. Ovdje su i razne špage, šilo, ljepilo, škare i slično pa neka djeca točkaju drvo šilom i ispisuju slova  ili lijepe komadiće. Zadnja faza uključuje bojanje igračaka pripremljenim kistovima i lanenima uljem.

U drugom prostoru jedna grupa djece istražuje već izrađene igračke koje je voditelj Matija Bobek izložio za njih. Koncentrirano i s veseljem spajaju elemente igračaka, guraju tiple u rupe, vrte kolotur od dizalice, uspoređuju težine na vagi, razmjenjuju dijelove i ostale komadiće, razgovaraju i imenuju novonastale igračke.