Ministrica kulture sudjelovala na Vijeću Europske unije za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS)

Copyright: European Union
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek s ministrima kulture država članica Europske unije sudjelovala je na sastanku Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport, koji se održao 23. svibnja 2019. godine u Bruxellesu.

Usvojena su dva teksta zaključaka Vijeća Europske unije o mladim kreativnim generacijama te o poboljšanju prekogranične cirkulacije EU djela s naglaskom na koprodukcije te je provedena rasprava na temu od borbe protiv dezinformacija do ponovne izgradnje povjerenja.
 
Dokument ističe kako su promicanje boljeg pristupa kulturi i sudjelovanje u kulturi za djecu i mlade; posebno za one iz ugroženih sredina kako bi se smanjile nejednakosti i socijalne nejednakosti, i do najšire moguće publike; osiguranje jednakih mogućnosti za djecu i mlade, kako u gradovima tako i u ruralnim područjima; od izuzetnog značaja u razvoju budućih generacija. U raspravi o mladim kreativnim generacijama, Tibor Navracsics, povjerenik Europske komisije za kulturu, obrazovanje i mlade posebno je istaknuo skup koji se ovaj tjedan odvija u Zadru i koji je okupio mlade stručnjake iz područja kulturne baštine, organiziran od strane Hrvatskog Povjerenstva za UNESCO, uz potporu Europske komisije i UNESCO-a.

Poticanje prekogranične razmjene europskih djela i koprodukcije važno je područje djelovanja, posebno u digitalno doba koje je donijelo nove izazove te povećalo mogućnost prevladavanja granica te promicanja kulturne raznolikosti. Novi digitalni ekosistem dovodi do potrebe za daljnjim poticanjem filmske pismenosti koje bi moralo imati veliku ulogu u uključivanju mladih generaciju da „istraže“ europsku filmsku baštinu te se upoznaju s kulturnim raznolikostima i razvijaju kreativne vještine. Potrebno je osigurati transparentnost financijske potpore te se usmjeriti na daljnji razvoj, promicanje i pojednostavljivanje mogućnosti financiranja za koprodukcije; promicati mjere za postizanje bolje vidljivosti europskih audiovizualnih djela te ojačati suradnju i razmjenu najboljih praksi s relevantnim regionalnim i nacionalnim tijelima te europskim filmskim agencijama.
 
Po pitanju medija i dezinformacija provedena je široka rasprava u koju su se uključili svi ministri. Zaključeno je da je medijska pismenost jedna od najvažnijih kompetencija za djecu i za odrasle. Predloženi tekst predstavljen ministrima navodi da je borba protiv dezinformacija tema koja je obrađena u nekoliko formacija Vijeća EU (Vijeće za opće poslove, Vijeće za vanjske poslove, Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove) s ciljem utvrđivanja hitnog i koordiniranog odgovora na novonastale izazove, posebno u kontekstu europskih izbora, koji su istaknuli potrebu da se osigura integritet demokratskih procesa i vrijednosti EU-a. U svojim Zaključcima usvojenim 21. i 22. ožujka 2019. Europsko je vijeće također pozvalo internetske platforme i društvene mreže da u potpunosti provedu Kodeks prakse i osiguraju veće standarde odgovornosti i transparentnosti. Kao sljedeći korak, do kraja 2019. godine, Komisija će, uz pomoć ERGA-e, provesti sveobuhvatnu procjenu na kraju 12-mjesečnog razdoblja Kodeksa. Kvalitetno novinarstvo, sloboda medija i pluralizam ostaju temelj europskog audiovizualnog krajolika. Posebni resursi uključeni su u prijedloge Komisije za programe Kreativne Europe i Obzor u okviru sljedećeg višegodišnjeg financijskog okvira (2021. – 2027.). Njihov cilj je podržati nove alate za borbu protiv dezinformacije i razumijevanje uloge novinarskih standarda i sadržaja koje stvaraju korisnici, kao i za poticanje kvalitetnog novinarstva, slobode medija, pluralizma i medijske pismenosti.

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u svom je izlaganju istaknula kako je borba protiv dezinformacija vrlo važna. „Svjesni smo da nije dovoljno djelovati samo na nacionalnoj razini i zato je važno da sve naše buduće aktivnosti koordiniramo i to kroz različite formate Vijeća svatko unutar svog područja i kompetencija. Sukladno zaključku ERGA-e hrvatska nezavisna regulatorna agencija za elektroničke medije započela je s radom na provjeri teksta Kodeksa dobre prakse u pogledu praćenja stupnja transparentnosti političkog oglašavanja, a kako bi se utvrdilo jesu li platforme primijenile učinkovite mjere te kako bi se osiguralo da se politički oglasi jasno razlikuju i da su lako prepoznatljivi kao plaćeni. RH u potpunosti zastupa stav da je medijska pismenost jedna od najvažnijih kompetencija za djecu i odrasle. Još od 2009. godine u Zakon o elektroničkim medijima ugrađena je obveza regulatoru za elektroničke medije da potiče razvoj medijske pismenosti. Novim zakonom na kojem radimo u sklopu usklađivanja s revizijom Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama, kojeg pripremamo i koji će ove jeseni biti upućen u hrvatski Sabor ta obveza bit će dodatno ojačana.“

Ministrica je posebno istakla održavanje Dana medijske pismenosti koje, jednom godišnje, organizira Agencija za elektroničke medije uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture. U travnju ove godine, na Danima se raspravljalo o govoru mržnje, toleranciji, empatiji, dostojanstvu, lažnim vijestima i manipulaciji te razvijanju kritičkog razmišljanja.  „Namjeravamo nastaviti programe ulaganja u raznovrsnost medijskih programa i razvoj kvalitetnog novinarstva. Programe u RH provodi neovisni regulator elektroničkih medija koji iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija dodjeljuje sredstva za poticanje proizvodnje i objavljivanje audiovizualnih i radijskih programa te sadržaja pružatelja elektroničkih publikacija koji su od javnog interesa. „Ministrica je naglasila kako je poseban izazov pomno osmisliti ulogu MEDIA potprograma u okviru Kreativne Europe, kojim će se dodatno stimulirati projekti i slične inicijative s ciljem podizanja kvalitete novinarstva ali i medijske edukacije građana svih uzrasta.“

U okviru ostalih točaka dnevnog reda predstavljeni su nominacija grada Veszprema za Europsku prijestolnicu kulture 2023. godine te projekt petstote obljetnice prve plovidbe oko svijeta, pod vodstvom Magellana i Elcana. Rumunjski predsjedatelj predstavio je zaključke s ministarskog sastanka o kulturnoj baštini, održanog u Parizu, 3.svibnja ove godine.
Finska delegacija predstavila je program rada predstojećeg predsjedništva za područje kultura, audiovizualna pitanja i sport.

Nakon održanog Vijeća uslijedila je rasprava ministara kulture „O budućnosti kulture u digitalno doba“.
 

Najave