Osmišljena idealna škola u Sv. Jurju na Bregu (Međimurska županija) 15. travnja. 2019. godine

Radionica "Učenici projektiraju svoju idealnu školu" održana je 15. travnja 2019. godine u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića u Sv. Juraju na Bregu. Na radionici su sudjelovali učenici osmih razreda te je na radionici ukupno bio 21 polaznik. Radionicu su vodili Ana Armano Linta i Veljko Armano Linta.

Nakon uvoda u radionicu i prezentacije programa Ruksak (pun) kulture, voditelji radionice i polaznici upoznali su se kroz opise omiljenih mjesta u školi. Prvi dio radionice sastojao se od interaktivnog upoznavanja polaznika s procesom arhitektonskog projektiranja, elemenata o kojima se pri arhitektonskom projektiranju treba voditi računa te pojedinih primjera škola u svijetu.

Nakon toga slijedila je „oluja mozgova" kroz koju su polaznici izražavali svoje želje za idealnu školu. Radilo se o željama vezanim uz konstrukcije, estetike, održivosti, funkcionalnosti kao i o aktivnostima koje se odvijaju u školi. Tako su želje uključivale bazen za plivanje, školski vrt i životinje, pekaru i kafić, krovnu terasu, prostor za gledanje filmova, odvojenu zbornicu za učenike te „školnicu" kao mjesto susreta učeničkog i nastavničkog zbora.

Spajajući potencijalno kompatibilne aktivnosti, učenici su se podijelili u grupe po 4-5 sudionika i krenuli u razradu odabranog prostora. Slijedila je prezentacija radova po grupama. Jedna grupa bavila se krovnom terasom škole na kojoj se nalazila teretana, krovni bazen, pekara, sladoledarnica te se toboganom moglo spustiti u prizemlje škole. Druga grupa radila je informatičku učionicu u kojoj su osim stolova s računalima bile prisutne i vreće za sjedenje i surfanje, mini kino te biljarski stol. Treća grupa bavila se krovnim vrtom s biljkama, šetnicom, diskom i zvjezdarnicom, a našlo se mjesta i za bazen koji većim dijelom okružuje sve ostale sadržaje. Četvrta grupa razvila je svoju viziju školske kantine koja je uključivala unutrašnji prostor s raznim prostorijama od muzičke sobe preko sobe za crtanje i sobe za društvene igre do tehničke sobe te vanjski prostor s povrtnjakom, kokošinjcem, livadom za piknik i kafićem. Peta grupa bavila se razvojem multifunkcionalnog prostora za velika okupljanja u kojem se smjestilo kino, prostor za predstave s pomičnom pozornicom, „školnica" s udobnim foteljam, prostori za pripremu priredbi, kabinet s rekvizitima i aparati za hranu i piće.

Radionica je završila kratkim osvrtima na proces, atmosferu i rezultate radionice koje su iznijeli voditelji i sudionici.