Smijehom i ritmom do plesa u Belom Manastiru (Osječko-baranjska županija) 12. travnja 2019. godine

Glazbenik i bubnjar grupe Zabranjeno pušenje, Branko Trajkov – Trak, 12. travnja 2019. godine posjetio je Osnovnu školu „Dr. Franjo Tuđman“ u Belom Manastiru. Učenicima i nastavnicima održao je radionicu sviranja bubnjeva pod nazivom „Izgradnja zajednice ritmom, zvukom, tišinom“. Radionica je dio programa Ruksak (pun) kulture-umjetnost i kultura u vrtiću i školi kojeg provodi Ministarstvo kulture u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta.

Na radionici je sudjelovalo 28 učenika s intelektualnim teškoćama od 1. do 8. razreda, koji se školuju po posebnom programu u istoimenoj školi te 5 učenika 2. razreda koji se školuju po redovitom programu.

Uz učenike, sviralo je i 10 nastavnika. Ravnatelj škole Damir Mendler, nastavnik tjelesne i zdravstvene kulture Drago Mustač, učiteljica 2. razreda redovne škole Ivana Hannich i 7 učitelja edukatora – rehabilitator Silvana Bošnjak, Sanela Dropulić, Željana Ristić, Vera Marković, Josip Blekić , Ankica Vujaklija i Svjetlana Babić.

Učenici su pokazali veliko zanimanje i interes za bubnjeve, a voditelj radionice oduševio je svojim pristupom i bubnjanjem. U školskoj sportskoj dvorani, u bubnjarskom krugu,  svi sudionici radionice naučili su što je to tjeloglazba, vidjeli su neke vrste bubnjeva (Darbuka, Djembe, Dajre, Bendir i Tapan), šuškali zvečkom i saznali kako su ljudi za nju vezani od najranijih dana.

Sudionici su bili jako ponosni i zadovoljni jer su uspjeli izgraditi skladnu zajednicu temeljenu na hijerarhiji zvuka i ritma. Cilj radionice je u potpunosti ostvaren -  na spontan i prirodan način sudionici su dobili uvid u ritam, glazbenu kreaciju i osobni zvučni doživljaj, a učenici su dodatno potaknuti na kreativnije slušanje i stvaranje vlastite glazbe.